"Smeltproces in drie reactoren Fukushima"

14/03/11 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

In het Japanse kernpark Fukushima 1 dreigt afsmelten in de drie reactoren, zo heeft een regeringswoordvoerder maandag in Tokrio gezegd.

"Smeltproces in drie reactoren Fukushima"

© Reuters

De brandstofstaven in de reactorkernen in de kerncentrale van Fukushima in Japan zijn aan het overhitten na het uitvallen van het koelingsysteem door de aardbeving.

In de kerncentrale deed zich maandag een nieuwe explosie voor in reactor 3. Daarbij raakten 11 mensen gewond. De ontploffing zou vergelijkbaar zijn met die van afgelopen zaterdag in reactor 1.

Maandag raakte ook het koelsysteem van reactor 2 defect. Er werd geprobeerd om net zoals in de reactoren 1 en 3 het reactorhart rechtstreeks met zeewater af te koelen.

Mogelijk zijn echter brandstofstaven zonder water komen te zitten en is er tijdelijk een smeltproces geweest. Het waterniveau daalde toen de brandstof voor de pompen die gebruikt worden om zeewater in de reactor te brengen, opraakte.

Japan heeft ondertussen het Internationaal Atoombureau IAEA officieel gevraagd een ploeg deskundigen te sturen. Dat heeft directeur-generaal Yukiya Amano van de VN-instelling maandag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Gregory Hartl van de Internationale Gezondheidsorganisatie OMS zijn de risico's voor de volksgezondheid in Japan momenteel miniem. Indien iemand getroffen werd door radioactiviteit, zijn de risico's niet groot.

Lees meer over:

Onze partners