'Sluit haar op': Chris Christie laat uitzinnige zaal Hillary Clinton veroordelen (video)

20/07/16 om 05:39 - Bijgewerkt om 07:37

In een toespraak die haren overeind deed staan, liet Chris Christie tijdens de Republikeinse Conventie de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton "schuldig" verklaren door een brullende arena.

'Sluit haar op': Chris Christie laat uitzinnige zaal Hillary Clinton veroordelen (video)

De zaal verklaart Hillary Clinton schuldig © REUTERS

Chris Christie, gouverneur van New Jersey en gewezen presidentskandidaat, presenteerde het zo: "Vannacht, als een voormalig procureur, wil ik haar verantwoording laten afleggen voor haar prestaties en haar karakter. We moeten de feiten voorleggen aan jullie, een jury van haar gelijken, zowel in deze zaal als in woonkamers over heel het land. Aangezien het ministerie van Justitie weigert een proces tegen haar aan te spannen, zullen we nu de zaak tegen Hillary Clinton voorstellen, op basis van de feiten".

"Sluit haar op", antwoordde de zaal.

"Daar komen we toe", aldus Christie.

Over Libië en wat daar gebeurde? "Is ze schuldig of niet?". De vraag werd gevolgd door een resoluut: "Schuldig".

Dan ging het over Nigeria, waar ze volgens Christie Boko Haram vier jaar van de terreurlijst hield, waarna die terreurgroep kinderen kidnapte. Hillary had, zei hij, die kinderen met een hashtag ondersteund, maar ze zijn nog altijd niet vrij. "Hillary Clinton, als iemand die een Al-Qaeda-tak vergoelijkte met als resultaat dat onschuldige jonge vrouwen gekidnapt werden. Schuldig of niet?" "Schuldig", brulde de zaal.

"Hillary Clinton, die een grote overheid gefinancierd door China verkoos boven banen voor Amerikanen. Schuldig of niet?" ("Schuldig")

"In Syrië noemde ze president Assad een 'hervormer' en 'een ander soort leider'. Daar zijn nu 400.000 mensen dood. Schuldig of niet?"

En zo ging Christie maar door: het nucleair akkoord met Iran, de dooi met Cuba, de aanpak van Rusland, telkens vroeg hij: schuldig of niet, met een aanzwellende repliek.

Christie, die volgens de Amerikaanse pers gehoopt had om Trumps kandidaat vicepresident te worden, is nu, volgens dezelfde bronnen, gevlast op de post van minister van Justitie. In dat laatste geval zou hij een vervolging van Clinton in gang kunnen zetten...

Even na Christie kwam een andere gewezen presidentskandidaat aan het woord, Ben Carson, die Hillary een band met de duivel verweet. Een van haar mentoren had namelijk in een boek een opdracht aan Lucifer opgenomen.

Onze partners