Slotverklaring Rio+20: Geen harde engagementen

23/06/12 om 02:24 - Bijgewerkt om 02:24

De Rio+20-milieuconferentie van de VN levert veel goede intenties op, maar geen concrete afspraken. Die komen er tegen 2015, staat in de slotverklaring.

Slotverklaring Rio+20: Geen harde engagementen

© Reuters

De VN-top voor Duurzame Ontwikkeling Rio+20 heeft vrijdag de slotverklaring "De toekomst die we willen"aangenomen. De tekst maakt de weg vrij voor een groene groei van de planeet, die meer ecologisch en sociaal moet zijn, maar bevat geen precieze engagementen.

Groene economie

In de slotverklaring van 53 bladzijden, goedgekeurd na een top van drie dagen, scharen de deelnemende landen zich principieel achter het concept van een groene economie, met als doel een duurzamer economisch model. Concrete doelstellingen zullen echter pas tegen 2015 uitgewerkt worden.

Het aantal teleurgestelde stemmen lag veel hoger dan het aantal tevreden mensen, ook bij de deelnemers zelf. "Niemand in de ruimte waar de tekst werd aangekomen, was tevreden. Zo zwak is hij. En ze weten het allemaal", reageerde Europees klimaatcommissaris Connie Hedegaard.

Belgen teleurgesteld

De Belgische delegatie zei dat de tekst te weinig ambitieus is en onvoldoende duidelijke engagementen bevat.

Ook de Belgische coalitie Rio+20 - die het Belgische middenveld overkoepelt - reageerde diep teleurgesteld. "Twintig jaar na de Earth Summit in Rio is de aangenomen tekst ronduit onvoldoende. Er werd weliswaar een compromis bereikt, maar de nodige politieke wil om verder te gaan dan het absolute minimum is volledig afwezig", betreurt de koepel.

Aan de conferentie namen meer dan honderd staats- en regeringsleiders deel. (Belga/TV)

Onze partners