Slechts één ‘echte winnaar’ in oorlog Jemen: dengue-mug

Taiz, Jemen © Reuters

In de dichtstbevolkte regio van het door oorlog geteisterde Jemen lopen steeds meer mensen dengue (knokkelkoorts) op.

Zelfs voor analisten begint de oorlog in Jemen steeds meer op een wespennest te lijken, schrijft IRIN News op haar website. Het ene moment lijken de Houthi-rebellen aan de winnende hand, terwijl enkele dagen later de coalitie geleid door Saoedi-Arabië de overmacht lijkt te hebben. Daarnaast klinken er geruchten dat al-Qaida het machtsvacuüm wel eens zou kunnen opvullen. Maar naast al deze geruchten en speculaties is er één speler die wel degelijk aan de winnende hand is: de muggen.

In de dichtstbevolkte regio van het door oorlog geteisterde land lopen namelijk steeds meer mensen dengue (knokkelkoorts) op. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een ‘humanitaire corridor’ om medicijnen te kunnen leveren aan 3 miljoen burgers die vast zitten in het oorlogsgebied.

Ziekenhuizen sluiten hun deuren

Onder meer in Taiz, in het zuidelijkste punt van van land, is de situatie ernstig. De stad bevindt zich op de frontlinie van het conflict, waardoor een dagelijkse leven verdwenen is. De straten zijn verlaten op enkele gewapende groeperingen na. De meeste inwoners zijn gevlucht naar de rurale gebieden in de omgeving, al zijn er ook nog duizende Jemenieten die opgesloten zitten in hun huizen omdat ze geen plek hebben om naar toe te gaan. Scholen en universiteiten zijn gesloten, de watertoevoer is afgesloten en zelfs in ziekenhuizen kunnen burgers niet langer terecht.

Volgens cijfers van de WHO zouden er 1.234 mogelijke gevallen van dengue zijn in Taiz. Maar volgens een hulporganisatie in Taiz zelf, ligt het werkelijke cijfer tien keer hoger en stierven al minstens 15 personen aan de ziekte. Door een gebrek aan proper water verspreid de ziekte zich namelijk razendsnel.

Griepachtige verschijnselen

De WHO vreest dan ook dat de situatie in een recordtempo zal verslechteren de komende maanden. ‘De ziekenhuizen in Taiz moeten gedemilitariseerd worden zodat een veilige bevoorrading opnieuw mogelijk wordt’, aldus Ala Alwan, de regionale directeur van WHO.

Dengue is een door muggen overgebrachte ziekte die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, inclusief koorts en spierpijn. Als de symptomen niet tijdig herkend en behandeld worden, kunnen ze in sommige gevallen levensbedreigend worden.

De 26-jarige Younis Jamal vertelt aan IRIN over zijn ernstige vorm van dengue. ‘Overal in onze buurt vonden er schietpartijen en ander geweld plaats. Het was onmogelijk om tot bij een ziekenhuis te raken. Toen mijn broer er uiteindelijk in slaagde om me tot een staatshospitaal te brengen, bleek dat ik daar niet verzorgd kon worden.’ Uiteindelijk moest Jamal 75 kilometer reizen om zijn geboortedorp te bereiken waar hij kon rusten en herstellen.

Vredesgesprekken

Volgende week zouden er opnieuw onderhandelingen plaats vinden over een wapenstilstand in Jemen. Aan de gesprekken zullen de regering, de Houthi-rebellen en aanhangers van gewezen president Ali Abdallah Saleh deelnemen.

In juni zijn er op initiatief van de VN al eens vredesgesprekken gehouden, maar die hebben toen niet geleid tot een oplossing voor het al maanden aanslepende conflict. De voorbije maanden zijn de aanvallen van Saoedi-Arabië, dat strijd voert tegen de sjiitische Houthi’s, nog geïntensifieerd. Het geweld leidt tot een humanitaire ramp in het straatarme land. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content