Slap banenrapport zet domper op Obamaroes

07/09/12 om 22:21 - Bijgewerkt om 22:21

Geen 12 uur nadat Barack Obama zijn partijconventie in vuur en vlan zette, maakten tegenvallende jobcijfers duidelijk dat de VS-president nog steeds de grootste moeite zal hebben om herverkozen te worden.

Spatte het optimisme er vanaf op de strak gechoreografeerde Democratische Conventie in Charlotte, North Carolina, dan zette het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van arbeid Obama en zijn medestanders alweer met hun voeten op de grond.

De Amerikaanse economie creëerde in augustus slechts 96.000 nieuwe jobs. Dat is uiteraard beter dan banenverlies, maar alleen al om de bevolkingsaangroei bij te houden, moet de Amerikaanse economie eigenlijk 150.00 nieuwe banen per maand creëren.

Toch daalde de werkloosheid in de VS van 8,3 procent tot 8,1. Dat is geen onverdeeld goed nieuws, want dat cijfer kwam er volgens het ministerie van arbeid omdat haast 300.000 mensen ophielden met werk zoeken.

'Niet goed genoeg'

Met minder dan twee maanden te gaan voor de presidentverkiezingen geeft het nieuwe rapport nog maar eens aan dat Obama kwetsbaar is.

De cijfers voor juni en juli werden neerwaarts bijgesteld. Zodoende zijn er in 2012 per maand gemiddeld minder banen bijgekomen dan in 2011. Dat is wellicht niet de boodschap waarmee Obama naar de kiezer wil.

"Dit is niet goed genoeg", erkende de president ook zelf op een campagnemeeting in New Hampshire. "We moeten meer banen scheppen, de put sneller dempen en sneller uit deze crisis komen dan we erin verzeild raakten."

Kater

Obama's Republikeinse tegenstander Mitt Romney greep het banenrapport aan om er nog eens op te hameren dat Obama's beleid mislukt is en de Democratisch Conventieroes van de avond voordien de kop in te drukken.

"Gisteravond was een feest, maar vanochtend is er de kater", stelde hij in een mededeling. "Voor iedere nieuwe baan die gecreëerd is, zijn bijna vier Amerikanen compleet opgehouden met werk zoeken. Dit is meer van hetzelfde voor middenklassegezinnen die lijden onder het zwakste economische herstel sinds de Grote Depressie." (TV)

Onze partners