Slag om Tikrit: brandende olie, zelfmoordaanslagen, vluchtelingen

Iraakse troepen begraven hun doden © BELGA

De naar schatting 30.000 soldaten tellende Iraakse troepenmacht die oprukt tegen de door IS bezette stad Tikrit probeert de stad te omsingelen. Makkelijk gaat het niet.

De troepenmacht, bestaande uit eenheden van het Iraaks leger, sjiitische milities en officieus ook uit een Iraanse eenheid, is sinds maandag in de aanval tegen strijdkrachten van Islamitische Staat die Tikrit sinds juni 2014 bezetten. Tikrit was de geboorteplaats en uitvalbasis van voormalig dictator Saddam Hoessein.

Het Iraaks offensief gebeurt grotendeels buiten de Amerikaanse bondgenoot om die, blijkens verslagen in de Amerikaanse pers, geen adviesrol speelt en geen ondersteunende luchtaanvallen uitvoert. De VS leerden, volgens anonieme bronnen, via hun geheime dienst dat de operatie op het getouw stond en niet via de ministers van de bevriende Iraakse regering.

De luchtsteun komt van het Iraaks leger, en IS probeert het de Iraakse piloten moeilijk te maken door rookwolken te creëren – daartoe werden enkele oliebronnen in brand te gestoken.

Buiten Tikrit heeft IS oliebronnen in brand gestoken
Buiten Tikrit heeft IS oliebronnen in brand gestoken© BELGA

Weerstand

Heel betrouwbare informatie is er niet maar volgens de krant The National uit de Verenigde Arabische Emiraten verloopt het offensief moeizaam, omdat de tegenstander goed voorbereid blijkt. Er zijn bermbommen aangebracht naast ander springtuig. Een zelfmoordchauffeur heeft de leiding van een van de sjiitische milities gedood, en het risico op zelfmoordaanslagen maakt dat het offensief behoedzaam verloopt. De nagestreefde omsingeling is nog niet uitgevoerd.

Volgens de BBC, die VN-bronnen citeert, zijn er 28.000 bewoners op de vlucht voor de gevechten. Ze vluchten in de richting van Samarra. Een deel van hen zit vast aan checkpoints.

In de VS is er enig onbehagen over het feit dat Iran het voortouw neemt. Qassim Suleimani, de Iraanse generaal die “een coördinerende rol” speelt bij het huidig offensief, en die wellicht zijn Quds-brigade heeft meegebracht, coördineerde tien jaar geleden het sjiitisch verzet tegen de Amerikaanse troepen in Irak. Een oud-militair noemt hem The New York Times “een meer verstaatste versie van Osama bin Laden“.

Maar hij is er wel in geslaagd de gefragmenteerde sjiitische milities in Irak te laten samenwerken. Wat dan ook weer zorgen baart, want die milities staan bekend voor (soms) gruwelijke wraakacties tegen soennitische bewoners.

Het huidig offensief wordt gezien als een repetitie voor het offensief dat vroeger of later tegen Mosoel zal worden ingezet.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content