Slag om de verjaardagen: Turkije kaapt datum Armeense Genocide voor Gallipoli-herdenking

16/04/15 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Turkije wordt ervan beschuldigd de datum van de herdenking van de Slag om Gallipoli te vervroegen om de aandacht af te leiden van de 100e verjaardag van de Armeense Genocide.

Slag om de verjaardagen: Turkije kaapt datum Armeense Genocide voor Gallipoli-herdenking

Een Turkse soldaat in een historisch uniform. © Reuters

Op 25 april is het precies honderd jaar geleden dat de Slag om Gallipoli (in het huidige Turkije) werd uitgevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Al jarenlang worden er op die dag herdenkingen gehouden op het schiereiland. Een dag eerder wordt steevast de Armeense Genocide herdacht, de massamoord op meer dan 1 miljoen Armeniërs in het toenmalige Ottomaanse rijk. Turkije weigert de genocide te erkennen.

Omdat dit jaar de 100e verjaardag van de Armeense Genocide wereldwijd bijzonder veel aandacht krijgt, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beslist om de datum van de Gallipoli-herdenking naar voor te schuiven zodat ze op dezelfde dag plaatsvindt als de herdenking van de genocide.

Ongepast

Armeniërs noemen de kaping van 'hun' datum een 'schande' en beschouwen dit als een poging van de Turkse regering om de internationale aandacht van de genocide aft e leiden. 'De Turkse regering doet er alles aan om dit jaar de herdenking van de genocide te overschaduwen', zegt Nazar Buyum, een Armeense columnist en schrijver.

'Dit is een zeer ongepast politiek maneuver', zegt ook Ohannes Kilicdagi, schrijver bij het Armeense weekblad Agos. 'Iedereen weet dat de twee herdenkingen rond Gallipoli elk jaar worden gehouden op 18 maart en 25 april.'

De Britse prins Charles, prins Harry, de Australische premier Tony Abbott en de Nieuw-Zeelandse premier John Key hebben hun komst al bevestigd.

Ook Turken slachtoffer

Volgens de Turkse professor Ayhan Aktar van de Bilgi universiteit in Istanbul, schuift Turkije de dood van Turkse soldaten op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog naar voor met het argument dat niet alleen Armeniërs het slachtoffer zijn, maar ook de Turken.

De Slag om Gallipoli in het Ottomaanse Rijk (in het huidige Turkije) begon op 18 maart 1915 met de Britse bombardementen op het schiereiland. Op 25 april, beter bekend als Anzac Day, leden de geallieerden een zware nederlaag toen ze bij Gallipoli aan land kwamen. Op 24 april vond voor zover bekend geen belangrijk militair evenement in Gallipoli plaats dat voor herdenking in aanmerking komt.

Onze partners