Slachtoffervereniging V-Europe beklemtoont belang snelle en goede hulp

Politievoertuigen en ziekenwagens na de aanval in Manhattan op 31 oktober 2017. © Belga

Philippe Vansteenkiste, oprichter en directeur van de vereniging, pleit voor een soort van verbindingsofficier zodat alle slachtoffers begeleid worden door één persoon. ‘Mensen moeten direct opgevolgd worden’, zegt hij woensdag.

Na de aanslag in New York, waarbij een Belgische vrouw om het leven kwam en drie andere Belgen gewond zijn geraakt, onderstreept de slachtoffervereniging V-Europe het belang dat slachtoffers en familieleden zo snel mogelijk goed geholpen worden. Philippe Vansteenkiste, oprichter en directeur van de vereniging, pleit voor een soort van verbindingsofficier zodat alle slachtoffers begeleid worden door één persoon.

Zo’n speciale officier bestaat momenteel nog niet, maar is wel voorgesteld in de commissie na de aanslagen in Brussel. ‘We voelen aan dat er een wil is om daar werk van te maken, maar het neemt tijd in beslag’, aldus Vansteenkiste. ‘Daar hebben we begrip voor. Maar intussen zijn er slachtoffers en komen er nog bij.’

De vereniging pleit ervoor dat de functie snel in het leven wordt geroepen. ‘We weten dat het geld kost aan de Belgische staat, maar we zijn er wel van overtuigd dat dit een goedkopere oplossing is. Als de begeleiding niet goed verloopt, is er een groter risico op posttraumatische syndromen. Die vormen ook een zware kost voor de maatschappij. De persoon kan bijvoorbeeld niet gaan werken.’ Hij wijst er nog op dat er vandaag de dag nog altijd mensen zijn met zulke syndromen na terreur, namelijk slachtoffers van de Bende van Nijvel.

Vansteenkiste geeft een voorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk. De Metropoliton Police daar heeft zo’n ‘liaison officer’ die onmiddellijk naar het land gestuurd wordt waar landgenoten het slachtoffer van terreur zijn geworden. ‘Zo’n officier gaat heel praktisch te werk’, aldus Vansteenkiste.

‘Het is belangrijk dat er stapsgewijs informatie komt’, zegt hij ook. ‘Het slachtoffer komt in een vreemde wereld terecht en mag niet overdonderd worden. Die benadering vraagt heel veel psychologie.’ Hij wijst er nog op dat België nog niet ver staat wat betreft psychosociale hulp.

In naam van zijn vereniging betuigde Vansteenkiste nog zijn medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslag in New York. “We zien in België dat Buitenlandse Zaken snel zijn werk doet, dat is positief”, aldus Vansteenkiste.

Partner Content