Skiërs lopen meeste risico tijdens krokusvakantie

17/02/12 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

Volgens reisbijstandsorganisatie VAB gebeuren de meeste ski- en snowboardongevallen tijdens de krokusvakantie.

Skiërs lopen meeste risico tijdens krokusvakantie

© AFP

VAB-Reisbijstand vergeleek het aantal ski- en snowboardongevallen van de afgelopen drie jaar.

Uit de resultaten blijkt dat er tijdens de krokusvakantie per dag gemiddeld twee tot drie keer zoveel skiongevallen gebeuren als in de paas- en kerstvakantie. Tijdens de één week durende krokusvakantie tekende VAB 43 ongevallen op. Voor de paas- en kerstvakantie, die twee weken duren, waren dat er respectievelijk 33 en 24.

Donderdag gevaarlijkst
Volgens officiële studies uit wintersportgebieden gebeuren de meeste ongevallen op de derde dag van de skivakantie. Uit de statistieken van VAB blijkt echter dat donderdag de gevaarlijkste dag is om een letsel op te lopen. "In het begin van de week zijn we nog voorzichtig. Woensdag en vooral donderdag begint de vermoeidheid door te wegen, maar voelen we ons ook zelfzekerder op de skipiste en worden er meer risico's genomen."

VAB noteerde vorig jaar tijdens de krokusvakantie een stijging van het aantal wintersportongevallen met 41 pct. Dat kwam doordat de paasvakantie erg laat viel, waardoor meer skiliefhebbers ervoor kozen om in de krokusvakantie naar de sneeuw te trekken. Bovendien was de sneeuw toen van slechte kwaliteit.

Voor dit jaar verwacht de reisbijstandsorganisatie geen spectaculaire stijging. De krokusvakantie valt namelijk vroeg en de sneeuw is van goede kwaliteit. "Toch is het nog even afwachten: bepalend zal zijn of de temperatuur ook in de wintersportgebieden gaat stijgen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners