Sjiieten in Irak 'wreken zich op soennitische burgers', IS pleit voor slavernij

14/10/14 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:07

In een nieuw rapport klaagt Amnesty International schendingen van de mensenrechten aan in het door de regering gecontroleerde deel van Irak. Sjiitische milities zetten wraakacties en gijzelingen op tegen soennitische burgers. Intussen zingen de tegenstanders, IS, de lof van de slavernij, die onder meer goed is om "ontoelaatbare seks" tegen te gaan. Seks met een slavin is volgens IS namelijk wel conform met de sharia.

Sjiieten in Irak 'wreken zich op soennitische burgers', IS pleit voor slavernij

Sjiitische milities met een buitgemaakte IS-vlag © Reuters

Volgens Amnesty, dat gedurende augustus en september in drie steden onderzoek deed, Kirkuk, Samarra en Baghdad, hebben de sjiitische milities, sinds IS het officiële leger van Irak terugdrong, een veel grotere rol gekregen. Met tienduizenden hebben ze wel een officieel uniform gekregen, aldus Amnesty, maar ze worden niet gesuperviseerd.

En dat gebrek aan supervisie maakt allerlei misdaden mogelijk.

Amnesty documenteert gevallen waarbij soennieten die zonder (veel) bewijs als terroristen gecatalogeerd werden, verdwenen. Soms werd er gewoon blindweg wraak genomen op soennieten, als represaille voor acties van IS. Tientallen ongeïdentificeerde lijken zijn gevonden, vaak nog met de handboeien om.

Losgeld

In de stad Samarra, ten noorden van Baghdad, zijn sinds juni 170 gevallen van kidnapping geteld. Dertig daarvan op 6 juni, kort nadat IS een deel van de stad een tijdlang had bezet. De dertig werden opgepakt en terstond geëxecuteerd.

In een geval werd losgeld gevraagd voor een man die gekidnapt was. Nadat zijn moeder het geld bijeenschraapte en betaalde, werd de zoon alsnog vermoord.

Donatella Rovera, adviseur bij Amnesty, hekelt in een gesprek met de website van Der Spiegel de "atmosfeer van wetteloosheid", die ze voor een groot deel op conto van de regering in Baghdad schuift. "Door haar zegen te geven aan milities die zulke afschuwelijke daden begaan, door die milities te helpen bewapenen, geeft de regering haar zegen aan oorlogsmisdaden en geeft ze zuurstof aan een gevaarlijke cyclus van sectarisch geweld".

Want de wandaden van de een geven de ander weer reden om erger wandaden te begaan.

"De nieuwe regering in Irak", zo zegt ze, "moet nu in actie schieten om de milities onder controle te brengen en het recht te waarborgen."

Bij de milities die in het rapport genoemd worden zijn, volgens de BBC: Asa'ib Ahl al-Haq, de Badr Brigades, het Mahdi Leger en Kata'ib Hizbullah.

'Excessen'

Bij zijn aantreden in september heeft de nieuwe eerste minister van Irak, Haider al-Abadi, toegegeven dat er "excessen" zijn geweest, en dat de regering voortaan de bealngen van alle Iraki's zou behartigen. Hij zei ongeveer tegelijkertijd dat zijn land in een strijd op leven en dood was gewikkeld met IS.

Hij heeft nog geen commentaar gegeven op het rapport van Amnesty.

Pro slavernij

Eerder verschenen rapporten over de gigantische schendingen van mensenrechten in gebied dat door Islamitische Staat wordt gecontroleerd.

Tijdens het weekend gaf de organisatie in haar eigen propagandablad Dabiq uitleg over een deel van die schendingen, namelijk het tot slaaf maken van duizenden Jezidi-vrouwen.

Oorlogsbuit is helemaal gerechtvaardigd, aldus het blad: dat men in oorlogen mensen tot slaaf maakt, was in de tijd van de profeet een geaccepteerde praktijk. Bovendien, "zeggen meerdere eigentijdse islamgeleerden, heeft het einde van de slavernij geleid tot een toename van ontoelaatbare seksuele activiteiten (echtbreuk, ontucht, etcetera). Sinds de slavernij is afgeschaft heeft een man die zich geen huwelijk kan veroorloven geen enkele shariaconforme manier om seks te hebben". Volgens de samenvatting in Der Spiegel: seks met de vriendin mag niet, met een slavin wel.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners