Situatie Syrische vluchtelingen steeds rampzaliger

05/04/13 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Internationale vluchtelingenorganisaties slaan alarm. Het aantal noodlijdenden in Syrië neemt dramatische proporties aan en schommelt inmiddels al rond de vier miljoen.

Situatie Syrische vluchtelingen steeds rampzaliger

© AFP

Volgens cijfers van het Vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn in de buurlanden van Syrië en in Egypte meer dan 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd.

Daarmee is intussen minstens een kwart van de ruim 20 miljoen Syriërs op de vlucht . In Syrië bevinden ze zich op vele plaatsen in levensgevaar, want de gevechten blijven met onverminderde hevigheid voortgaan.

Internationaal Rode Kruiscomité waarschuwt voor ramp

De helpers ontbreekt het momenteel aan financiële middelen. Van de beloofde fondsen van 800.000 euro is slechts een derde ontvangen, had de UNHCR midden maart nog geconstateerd. Volgens het Internationaal Rode Kruiscomité kunnen veel noodlijdende Syriërs intussen enkel nog door internationale hulpbevoorrading overleven.

"Het uitblijven van dergelijke humanitaire ondersteuning kan voor enkele honderdduizenden mensen in Syrië rampzalige gevolgen hebben", waarschuwde de voor noodoperaties in het land bevoegde ICRC-vertegenwoordiger Jeroen Carrin. "Een groeiend aantal verdrevenen heeft inmiddels geen inkomen of spaargeld meer en is volkomen afhankelijk van de edelmoedigheid van landgenoten en de internationale gemeenschap", zegt Carrin.

Assad geeft teken van leven De Syrische president Bashar al-Assad gaf inmiddels een zeldzaam interview aan de Turkse media, enkele dagen nadat de oppositie hadden gespeculeerd over zijn dood. De Turkse zender Ulusal toonde een preview van het gesprek met een journalist. Het zal vrijdagavond uitgezonden worden.

Het Syrische regime publiceerde eveneens vooraf videobeelden, die uit het interview afkomstig zouden zijn. Daarin beschuldigt Assad premier Recep Tayyip Erdogan ervan sinds het begin van de opstand in Syrië in maart 2011 "geen enkel waar woord gezegd te hebben". Het regime in Damascus beticht Turkije ervan de oppositie in Syrië met geld en wapens te steunen. (Belga/TE)

Onze partners