Situatie in kerncentrale Fukushima "onvoorspelbaar"

25/03/11 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

Twee weken na de aardbeving en de tsunami blijft de situatie in de kerncentrale van Fukushima "onvoorspelbaar", zegt de Japanse premier Naoto Kan.

Situatie in kerncentrale Fukushima "onvoorspelbaar"

© Reuters

Op 11 maart beschadigden een aardbeving en een tsunami de kerncentrale in Fukushima en veroorzaakten ze radioactieve lekken.

"De situatie blijft erg onvoorspelbaar. We werken eraan dat de situatie niet verergert. We moeten uiterst waakzaam zijn", verklaarde Kan vrijdag tijdens een persconferentie.

Tot nu toe werden 10.066 doden en 17.443 vermisten geteld.

Reactorvat mogelijk beschadigd

De operator van de centrale, Tokyo Electric Power (Tepco) liet vrijdag weten dat het reactorvat rond reactor 3 van de centrale, waar zich de splijtstofstaven bevinden, beschadigd zou kunnen zijn.

"Ver van de reactor zijn radioactieve bestanddelen ontsnapt", stelde Hideyuki Nishiyama, de woordvoerder van het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid. "Onze analyses lijken aan te tonen dat de capaciteit tot insluiting nog redelijk is, maar het risico is groot dat de reactor beschadigd wordt", voegde hij eraan toe.

Arbeiders zwaar bestraald

Tepco erkende vrijdag ook dat de operaties om de reactoren te verkoelen met behulp van waterkanonnen alsook de werken om de elektrische waterpompen te herstellen, traag vorderen vanwege het gevaar op de site. Donderdag moesten namelijk twee arbeiders die zwaar bestraald raakten, overgebracht worden naar het ziekenhuis.

De regering beval Tepco "het personeelsbeheer te verbeteren om te vermijden dat zo'n ongeval zich opnieuw voordoet. Bovendien heeft de regering een onderzoek gevraagd om te weten te komen

"hoe de werknemers blootgesteld zijn kunnen worden aan de straling".

Volgens Tepco hielden de werknemers geen rekening met het alarm van hun meters die de dosis radioactiviteit weergeven. Ze meenden namelijk dat de apparaatjes geluid maakten omdat ze defect waren.

Airconditioning

Intussen probeert Tepco de hoofdstad van stroom te voorzien. De situatie zou in de zomer alleen maar moeilijker worden, wanneer er weer massaal airconditioning zal worden gebruikt.

Lees meer over:

Onze partners