Situatie Gaza amper beter sinds versoepeling blokkade

30/11/10 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Meer dan twintig organisaties klagen in een rapport aan dat Israël cruciale elementen van de blokkade behield.

Situatie Gaza amper beter sinds versoepeling blokkade

© EPA

De maatregelen die Israël zes maanden geleden nam om de illegale blokkade van de Gazastrook te versoepelen, hebben weinig veranderd aan de situatie van de bevolking in het gebied.

Dat stelt een internationale coalitie van meer dan 20 ontwikkelings-, mensenrechten- en vredesorganisaties in het rapport 'Gebroken hoop: blokkade van Gaza houdt aan', dat dinsdag gepubliceerd wordt.

De organisaties, waaronder Broederlijk Delen, Handicap International, Oxfam en Amnesty International, pleiten dan ook voor vernieuwde internationale actie om de onmiddellijke, onvoorwaardelijke en volledige opheffing van de blokkade te garanderen.

Beperkt

Het rapport stelt dat Israël ondanks de versoepeling, cruciale elementen van de blokkade behield.

De Joodse staat beloofde onder meer de invoer van bouwmateriaal voor projecten zoals scholen, gezondheidscentra en huizen - verwoest tijdens de oorlog van begin 2009 - te verruimen en te versnellen.

Maar de vooruitgang is sindsdien traag en beperkt gebleven. Zo schatten de Verenigde Naties (VN) dat er 670.000 trucks bouwmateriaal nodig zijn voor behuizing, terwijl er sinds de aangekondigde versoepeling maandelijks gemiddeld 715 trucks bouwmateriaal voor alle projecten de Gazastrook in mogen.

"Doordat Israël er niet in slaagt zijn beloftes na te leven en de internationale gemeenschap niet voldoende initiatief toont om de blokkade op te heffen, hebben de Palestijnen in Gaza nog steeds geen toegang tot zuiver water, elektriciteit, jobs en een vreedzame toekomst", luidt het bij Oxfam.

Er is ook weinig veranderd aan het verkeer van personen, zo blijkt. Sinds de versoepeling is er zelfs een stijging in het aantal geweigerde toelatingen voor lokale humanitaire werkers van de VN.

Lees meer over:

Onze partners