Silvio Berlusconi krijgt effectief huisarrest of werkstraf

01/08/13 om 20:18 - Bijgewerkt om 20:18

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft de veroordeling wegens fiscale fraude van oud-premier Silvio Berlusconi bevestigd. Volgens het arrest moet Berlusconi de cel in, maar vanwege zijn hoge leeftijd ontsnapt hij aan de effectieve uitvoering van die straf.

Silvio Berlusconi krijgt effectief huisarrest of werkstraf

© EPA

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft de veroordeling van ex-premier Silvio Berlusconi wegens fiscale fraude bevestigd.

Dat betekent dat de gevangenisstraf voor Berlusconi wordt bevestigd. Het Hof brengt de celstraf van 4 jaar terug naar 1 jaar en stuurt een deel van het eerdere arrest terug naar het hof van beroep.

Uitgeprocedeerd

Het verbod om gedurende vijf jaar nog een openbaar ambt uit te oefenen zal opnieuw behandeld worden in beroep.

De 76-jarige Berlusconi, die in eerste aanleg en in beroep werd veroordeeld tot vier jaar, waarvan drie jaar werd kwijtgescholden, moet in elk geval niet naar de gevangenis gezien zijn leeftijd.

Zijn gevangenisstraf wordt omgezet in huisarrest of een werkstraf. De advocaten van Berlusconi hadden het Hof gevraagd de celstraf teniet te doen en ook het verbod om een politieke functie uit te oefenen, te vernietigen. Over dat laatste moet dus een nieuwe proces worden gevoerd voor het Hof van Beroep.

Tegen een uitspraak van het Hof van Cassatie is in eigen land geen beroep meer mogelijk.

'Geen uitsaans met de realiteit'

"Een veroordeling zonder enige grond", reageerde Silvio Berlusconi in een videoboodschap. Berlusconi beklemtoont dat hij politiek actief wil blijven. "Ik heb nooit een systeem van fiscale fraude opgezet", hield hij staande.

Berlusconi verklaarde dat hij het slachtoffer is geworden van "een ongelooflijke reeks beschuldigingen en processen die geen uitstaans hebben met de realiteit."

"We moeten politiek blijven bedrijven om alle noodzakelijke hervormingen te doen, in eerste instantie bij justitie", zei hij. De oud-premier voegde eraan toe dat hij Forza Italia opnieuw wil lanceren. Dat is de rechtse partij waarmee hij in 1994 in de politiek trad.

Onze partners