Shutdown slaat droom migranten aan diggelen

Migratie Verenigde Staten © Reuters

Door de sluiting van de overheidsdiensten in de Verenigde Staten behandelen rechtbanken alleen nog maar strafzaken. Zaken van migranten die al jaren wachten op een verblijfsvergunning dreigen daardoor opnieuw te worden uitgesteld.

Zaken van migranten die al lang op een verblijfsvergunning wachten in de Verenigde Staten, dreigen door de shutdown weer jaren te verliezen. De rechtbanken behandelen bijna alleen nog strafzaken.

Op 1 oktober zou de Mexicaanse Tapia (een fictieve naam) in New York na jaren eindelijk de rechtbankprocedure kunnen starten om voor een visum en verblijfsvergunning in aanmerking te komen. “Maar toen we daar aankwamen, waren alle rechtbanken gesloten”, zegt ze.

Door de shutdown behandelen de rechtbanken bijna alleen nog zaken van criminelen. Duizenden zaken van asielzoekers en migranten zoals Tapia, die al jaren in de VS wonen, worden niet behandeld. Ze dreigen weer achteraan de rij te belanden en moeten zo opnieuw jaren wachten.

Uitzetting

Tapia kwam in 1998 van Mexico naar New York. Ze werkt er als kok. Haar beide kinderen, twee en zes jaar oud, zijn in de VS geboren. “Ik heb al mijn belastingen betaald, heb mijn school afgemaakt.” De vrees voor uitzetting neemt weer toe, zegt ze. “Dit uitstel maakt me nerveus en onzeker.”

Bij een vorige zitting had Tapia’s advocaat te horen gekregen dat de Mexicaanse in aanmerking kwam voor een statuut dat uitzetting onmogelijk maakt. Het statuut is voorbehouden voor wie minstens tien jaar in de VS woont zonder voor zware feiten gearresteerd te zijn.

Zo’n statuut kan pas worden toegekend bij het begin van het begrotingsjaar, 1 oktober, wanneer de nieuwe visumnummers beschikbaar zijn. Zodra de visa op zijn, kunnen de rechters alleen maar officieuze toezeggingen doen.

Elk jaar in oktober wordt de periode om in aanmerking te komen voor zo’n visum korter, waardoor meer mensen in het ongewisse terechtkomen. Zelfs voor de shutdown waren er al hoorzittingen tot in 2017 gepland.

‘Mijn cliënt geraakt niet uit deze hel’

Advocaat Sara Zeejah

Orkaan Sandy

In oktober was Tapia’s zaak al eens uitgesteld, als gevolg van orkaan Sandy. In de rest van het land konden de rechtbanken, die wel open bleven, de overblijvende visa aan andere aanvragers toekennen.

“Mijn cliënt geraakt niet uit deze hel”, zegt haar advocate Sara Zeejah. “In ons systeem kunnen zaken die bijna afgerond zijn, niet van de rol worden gehaald. Ze kan nu ook niet reizen om haar zieke moeder in Mexico te bezoeken, zelfs al zou de rechter haar een groene kaart willen geven.”

Rechtbanken gesloten

Terwijl de Congresleden in Washington een akkoord proberen te bereiken om de shutdown op te heffen, hebben de migranten en hun advocaten het gevoel dat ze helemaal van de radar verdwenen zijn. “Ik wacht, en wacht, en wacht, maar altijd komt er iets tussen”, zegt Tapia.

Ting I. Li, een New Yorkse advocaat gespecialiseerd in migrantendossiers, zegt dat allerlei soorten cliënten getroffen zijn.

“Volgende week hebben we een cliënt die een asielaanvraag had gedaan. Tijdens de procedure is hij met een Amerikaanse getrouwd. Om (via zijn vrouw) een groene kaart te krijgen moet de procedure eerst worden stopgezet. Daarom is er volgende week een hoorzitting. Maar als de rechtbank gesloten is, kan de cliënt niets doen. Ze wachten hier al twee jaar op, de volgende beschikbare datum zal waarschijnlijk pas in 2016 zijn.” (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content