“Shoe bomber” wou enkel roken

© Reuters

De Amerikaanse veiligheidsdiensten activeerden het nationaal terreuralarm toen een man zei dat hij zijn schoenen in brand zou steken op een binnenlandse vlucht.

Het verhaal van de zogenaamde “Shoe bomber” op een Amerikaanse binnenlandse vlucht tussen Washington en Denver, is een groot misverstand. De man werd betrapt op roken op het toilet en zei voor de grap dat hij zijn schoenen in brand zou steken.

De ‘Air Marshalls’, de agenten die meevliegen om de veiligheid te garanderen, konden duidelijk niet lachen met die sarcastische opmerking van de Arabische man. De hypergevoelige Amerikaanse veiligheidsdiensten lieten meteen het nationaal terreuralarm activeren.

Twee F16’s moesten de Boeing, met 160 passagiers aan boord, verder naar Denver escorteren waar het zonder problemen kon landen. Het toestel werd onderzocht maar er werden geen explosieven gevonden.

Verschillende Amerikaanse media berichtten donderdagochtend over een Arabische man die zou geprobeerd hebben zijn schoen in brand te steken. De “Shoe bomber” is een medewerker van de ambassade van Qatar in Washington. Na zijn grapje sloegen de veiligheidsagenten hem meteen in de boeien.

Explosieven in schoenen

In 2001 wou de Brit, Richard Reid, een passagiersvliegtuig opblazen via explosieven die hij had verstopt in zijn schoenen. Eind vorig jaar, op 24 december, probeerde een 23-jarige Nigeriaan nog een bom tot ontploffing te brengen op een vlucht van Detroit naar Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content