Shell legt boring in poolgebied tijdelijk stil

11/09/12 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

In het Alaska-gebied werd de omstreden boring van Shell tijdelijk stilgelegd wegens een stuk ijs.

Shell legt boring in poolgebied tijdelijk stil

© Reuters

Een dreigend stuk ijs van 20 op 50 kilometer op enkele tientallen kilometers van het boorschip deed Shell zijn booractiviteiten in Alaska staken. Het boorschip is in veiligheid gebracht. Shell liet nu al weten dat het zal terugkeren zodra het ijs verdwenen is.

Milieugroeperingen zijn echter radicaal tegen de boringen. Greenpeace heeft het onder andere over catastrofale gevolgen voor het leefgebied van walvissen, zeehonden en poolvossen. Indien er een lek zou zijn, zou het bovendien quasi onmogelijk zijn de olie op te ruimen.

Dichtvriezen

Afgelopen zondag was Shell pas begonnen met de proefboringen in de wateren ten noorden van Alaska. Op ruim honderd kilometer van de kust verwijderd was het de eerste boring in meer dan twee decennia in de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee.

Shell had niet veel tijd meer over vooraleer de winter er zou beginnen en de zee zou laten dichtvriezen. De deadline, opgelegd door de Verenigde Staten, zou op 24 september liggen. Shell vroeg reeds om deze uit te stellen zodat ze gemorste olie zouden kunnen opkuisen.

In de Beaufortzee zou men tot 31 oktober mogen boren. Indien de boringen niet meer zouden kunnen doorgaan, zou men moeten wachten tot de zomer van 2013.

Twee miljard
De Amerikaanse regering zou van Shell meer dan 2 miljard euro gekregen hebben voor de rechten om naar olie te boren. Het had heel lang geduurd om alle vergunningen in orde te krijgen. Dit proces was onder andere uitgesteld door de ramp in 2010 met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Onder de ijszee zouden zich zo'n negentig miljard vaten ruwe olie bevinden. (Belga/CS)

Lees meer over:

Onze partners