Shanghai: 35 doden nadat nachtclub nepdollars liet uitstrooien

31/12/14 om 22:35 - Bijgewerkt op 01/01/15 om 05:46

In de Chinese miljoenenstad Shanghai zijn minstens 35 mensen gedood en tientallen anderen gewond toen, kort voor middernacht, paniek uitbrak tijdens te druk bevolkte feestelijkheden. Het gedrang bereikte dodelijke proporties op het moment dat een nachtclub ter promotie nepgeld liet uitstrooien.

Shanghai: 35 doden nadat nachtclub nepdollars liet uitstrooien

Familieleden van een slachtoffer wachten in het ziekenhuis © REUTERS

De paniek ontstond tijdens oudejaarsfestiviteiten, op de Bund aan het Chenyiplein, om 25 minuten voor middernacht.

Volgens de South China Morning Post, een Engelstalige krant die vanuit Hongkong opereert, kwamen op het moment van de ramp twee dingen samen. Langsheen de Huangpu-rivier was een platform opgetrokken om feestgangers toe te laten een uitzicht over de rivier te hebben. Dat platform zat stampend vol, en er werd geduwd en getrokken tussen degenen die op het platform wilden komen en zij die weer weg wilden.

100 dollar in nepgeld

100 dollar in nepgeld © /

Terwijl dat geduw en getrek al mensen in ademnood bracht, begon in de buurt een bekende nachtclub promotiemateriaal in de vorm van nepbriefjes van 100 dollar uit te strooien. De nepdollars waren bedoeld als coupons maar sommige feestgangers meenden echt geld te zien en stelden alles in het werk om biljetten te vergaren. De biljetten zorgden ook voor extra gedrang aan het platform.

'Te wreed'

Sommigen geraakten verstikt tussen de massa, anderen struikelden en werden vertrappeld. Het duurde in de paniek nog een hele poos vooraleer er voldoende ruimte kwam om de slachtoffers te zien en te kunnen helpen.

Er werd, volgens de krant, in paniek gehuild, om hulp geroepen, terwijl anderen op de grond lagen te kreunen, of niet meer konden kreunden.

Na afloop werden er 35 doden geteld, 25 vrouwen en 10 mannen. Er zouden vele tientallen gewonden zijn, waarvan sommigen er erg aan toe zijn.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cui Tingting, 27, zegt in de krant dat zij nepdollarbriefjes had staan oprapen, maar die walgend had weggegooid op het moment dat ze haar vergissing inzag. "Dit is te wreed. Mensen voor ons waren gevallen, en anderen stapten op hen".

De aanwezigen waren volgens de politie vooral twintigers, studenten.

Bij de overlevenden was er heel wat kritiek op de hulpdiensten, die traag in gang schoten, mede vertraagd door de overbevolking op de Bund. De reanimatie gebeurde in eerste instantie door andere feestvierders, terwijl volgens omstanders de politie niet hielp.

De overheid besliste om niet af te tellen naar middernacht, officieel om niet nog meer emotie en risico te veroorzaken.

Hulpverleners banen zich een weg door de massa

Hulpverleners banen zich een weg door de massa © /

Volgens de Chinese tv was de veelbekeken lasershow in de stad dit jaar afgelast, nadat vorig jaar problemen waren ontstaan om de honderdduizenden toeschouwers in goede banen te leiden. Het ging toen om verkeers- en veiligheidsproblemen, aldus CCTV.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners