Shahid Khaqan Abbasi wordt gedurende 45 dagen interim-premier van Pakistan

© Belga

Na de ambtsonheffing van de Pakistaanse premier Nawaz Sharif wordt zijn vertrouweling Shahid Khaqan Abbasi dinsdag tot voorlopige regeringsleider verkozen. De kiescommissie heeft ingstemd met de benoeming van de huidige minister van Olie en Natuurlijke Bronnen.

Shahid Khaqan Abbasi zal de geschorste Pakinstaanse premier Nawaz Sharif vervangen. Dat deelde de regeringspartij PML-N maandag mee. De verkiezing van Abbasi geldt als zo goed als zeker omdat de PML-N over een comfortabele meerderheid in het parlement beschikt.

Abbasi zal 45 dagen op post blijven. Dan moet hij de weg vrijmaken voor de verkiezing van Shabaz Sharif, de jongere broer van Nawaz Sharif. Om premier te worden, moet Shabaz Sharif eerst nog zijn functie als regeringsleider van de provincie Punjab – de machtsbasis van de familie Sharif – neerleggen om een zetel in het parlement te krijgen.

Dat proces zou ongeveer 45 dagen duren. Een machtsoverdracht eerst aan Abbasi en dan aan Shabaz Sharif garandeert de voortzetting van het beleid van Nawaz Sharif. Sharif was vrijdag na een unanieme beslissing van vijf rechters van het hooggerechtshof uit zijn ambt ontheven.

De beslissing hield verband met documenten die met het internationaal schandaal rond de Panama Papers waren opgedoken. Daarin stonden namen van Sharifs kinderen, zijn eigen naam echter niet.

Partner Content