'Sexy Oekraïense vrouwen' zorgen voor diplomatieke rel (video)

27/04/12 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:10

Oekraïne is kwaad op Nederland omdat in een grappig bedoeld Nederlands reclamefilmpje, getiteld 'Hou 'm thuis', de mooie Oekraïense vrouwen 'vernederd en gediscrimineerd' worden.

In een reclamefilmpje van de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) wordt het cliché van de mooie Oost-Europese vrouwen, in dit geval Oekraïense, uit de kast gehaald. De NEM toont welk resultaat de zoekterm 'Ukrainian women' oplevert in Google: een reeks foto's van mooie vrouwen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat om het even welke nationaliteit in combinatie met 'women' een schare schonen oplevert. Maar toch: 'Hou 'm thuis', waarschuwt de NEM de Nederlandse vrouwen wiens man voetbalgek is en wel eens naar het Europees Kampioenschap in Oekraïne (en Polen) zou willen gaan. Beter is het een abonnement te nemen bij NEM, zodat manlief thuis kan kijken. Onder het alziende oog van mevrouw.

De aanname dat Oekraïense vrouwen knap én overspelig zijn, is de Oekraïense diplomatie in het verkeerde keelgat geschoten. De minister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Dikusarov reageert scherp: "We veroordelen dit soort reclame en we zullen eisen dat het filmpje van het scherm gehaald wordt."

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond distantieert zich

De Oekraïense ambassadeur in Nederland noemt het spotje "vernederend en discriminerend". Hij nam al contact op met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, maar die nam met klem afstand van het filmpje. Zij zeggen niet op de hoogte te zijn van de inhoud en dat het gebruik van hun logo in de advertentie onwettig is. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

De NEM is volgens Russia Today tevreden met de commotie. Dat het clipje een diplomatiek schandaal doet aanzwellen, verzekert het bedrijf van een wijde verspreiding van hun boodschap. (SD)

Onze partners