Servische Bosniërs organiseren referendum over afscheuring

16/07/15 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:26

Het parlement van de Republika Srpska, het Servische gedeelte van Bosnië-Herzegovina, heeft het licht op groen gezet voor een omstreden referendum. De volksraadpleging wordt beschouwd als een eerste stap in de richting van een afscheuring.

Servische Bosniërs organiseren referendum over afscheuring

Milorad Dodik, de president van de Republika Srpska © REUTERS

Volgens het voorstel dat in de nacht van woensdag op donderdag door het parlement in Banja Luka werd goedgekeurd, zullen de Bosnische Serviërs zich in een referendum kunnen uitspreken over de afschaffing van het Hooggerechtshof en het openbaar ministerie, die een belangrijk onderdeel vormen van de Bosnische grondwet. Ook kan gestemd worden over het beperken van de rol van de "Bosnië-waarnemer".

Die waarnemer werd na de burgeroorlog (1992-1995) aangesteld en heeft ruime bevoegdheden om wetten te beïnvloeden en sancties tegen nationalistische politici te verordenen.

Sancties?

De bedoeling is dat het referendum in september zal plaatsvinden. De VS en de EU hebben de voorbije dagen nog geprobeerd om het referendum tegen te houden. Maar de president van het Servische gedeelte van Bosnië-Herzegovina, Milorad Dodik, is allerminst onder de indruk. Hij heeft duidelijk gesteld dat Europese en Amerikaanse sancties hem er niet van zullen weerhouden het referendum te organiseren.

Bosnië bestaat momenteel uit twee grote entiteiten, de Servische Republiek en de Bosnisch-Kroatische Federatie, onder een minimaal centraal gezag.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners