Serviër wordt burgemeester van Bosnische stad Srebrenica

03/10/16 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

De Bosnische stad Srebrenica krijgt na de regionale verkiezingen van zondag naar alle waarschijnlijkheid een Servische burgemeester. Met tachtig procent van de stemmen geteld, leidt de Servische kandidaat Mladen Grujicic met goed twee derde van de stemmen op de huidige burgemeester en Bosnische moslim Camil Durakovic.

Serviër wordt burgemeester van Bosnische stad Srebrenica

Mladen Grujicic © Belga Image

Dat meldt de kiescommissie in hoofdstad Sarajevo. De overwinning van Mladen Grujicic is enigszins verrassend, gezien de beladen geschiedenis van de Oost-Bosnische stad.

Het is de eerste keer sinds de slachtpartij van 11 juli 1995, waarbij naar schatting zowat achtduizend Bosnische moslimjongens en -mannen uit de stad werden gedeporteerd en vermoord door Servische Bosniërs, dat een Serviër er aan het roer komt te staan.

Ongerust

De verkiezing van de Serviër leidt ondertussen tot heel wat ongerustheid bij de moslimgemeenschap in de stad. Grujicic verzekerde de bevolking echter al dat de herdenkingen van de genocide van 11 juli zullen doorgaan, en ook de Servische president Tomislav Nikolic probeerde de gemoederen te bedaren.

'De verkiezingsoverwinning van een Serviër hoeft niets te veranderen aan de interpretatie van de gebeurtenissen in Srebrenica', verklaarde Nikolic maandag. 'De Serviërs zullen niet vergeten wat er tijdens de oorlog is gebeurd.'

Verdeeld

Sinds het Verdrag van Dayton, dat in 1995 een einde maakte aan de Bosnische burgeroorlog, is Bosnië administratief verdeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina, waar vooral Bosnische moslims en Bosnische Kroaten leven, en de Servische Republiek. De twee entiteiten zijn wel nog verenigd door gemeenschappelijke instellingen, maar hun autoriteit wordt steeds meer in twijfel getrokken. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners