Servië en Kosovo sluiten akkoord, op weg naar 'normaliseren' betrekkingen

26/08/15 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:08

Servië en Kosovo hebben een akkoord bereikt over enkele hete hangijzers die de relaties tussen beide Balkanlanden al lange tijd bemoeilijken. "Het huidige resultaat is richtinggevend in het proces naar een verdere normalisering" van de relaties tussen beide landen.

Servië en Kosovo sluiten akkoord, op weg naar 'normaliseren' betrekkingen

EU-vertegenwoordiger Federica Mogherini met de premier van Kosovo, Isa Mustafa © EPA

Dat verklaarde de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini na afloop van de gesprekken.

De Servische premier Aleksandar Vucic en zijn Kosovaarse ambtgenoot Isa Mustafa bereikten in Brussel onder andere een akkoord over de integratie van de Servische minderheid in Kosovo, een hoofdzakelijk door Albanezen bewoonde provincie die zich in 2008 van Servië afscheurde. Tot nu toe bestond er grote onenigheid over de vraag welke rechten er toegekend moeten worden aan de Servische gemeenschap die in het noorden van Kosovo in de meerderheid is.

Bevoegdheden voor minderheden

De Servische premier Vucic verklaarde nu dat er "uitgebreide bevoegdheden" voor die Serviërs komen. "We nemen goede afspraken mee naar huis", zo zei hij aan de Servische openbare omroep RTS.

Verder werden er nog afspraken gemaakt over de energie- en watervoorziening en de telecommunicatie- en verkeersinfrastructuur. Er werd ook overeenstemming bereikt over de opening van een door Serviërs geblokkeerde brug over de Ibar-rivier in Mitrovica, een stad waarin zowel Serviërs als Albanezen wonen.

De twee landen werd een verdere toenadering tot de Europese Unie beloofd als ze er in zouden slagen hun conflict op te lossen. De huidige afspraken laten beide landen nu toe "vooruit te komen op het pad richting Europa", aldus Mogherini

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners