Servië belooft al het mogelijke om Mladic aan te houden

15/07/10 om 19:22 - Bijgewerkt om 19:22

Volgens de Servische president Boris Tadic zal zijn land er alles aan doen om Mladic over te dragen aan het Joegoslaviëtribunaal.

De Servische president Boris Tadic zegt dat zijn land er alles aan zal doen om Ratko Mladic aan te houden en over te dragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Tadic zei dat tijdens een gezamenlijke persconferentie met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) naar aanleiding van het Belgisch EU-voorzitterschap.

Servië is kandidaat om lid te worden van de Europese Unie, maar dat hangt onder meer af van de overdracht van Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Mladic wordt internationaal gezocht en verdacht van volkerenmoord in Srebenica in 1995, toen hij als generaal de militaire leider was van Bosnische Serviërs die zo'n 8.000 moslimjongens en -mannen om het leven brachten.

Bij de herdenkingsplechtigheid voor Srebenica op 11 juli zei Leterme het onaanvaardbaar te vinden dat Mladic nog steeds vrij rondloopt. 'Zijn plaats is niet in een schuilplaats, maar in Den Haag', zo zei Leterme.

Tadic verklaarde donderdag dat zijn regering er alles aan zal doen om Mladic aan het tribunaal in Den Haag over te dragen.

Onze partners