Separatisten winnen verkiezingen in Catalonië: ‘Dit is een resultaat dat niemand kan betwisten’

© REUTERS

De Catalaanse antiseparatistische oppositiepartij Ciudadanos heeft donderdag de regionale verkiezingen in de Spaanse regio gewonnen. De separatistische partijen behalen een nipte absolute meerderheid in het Catalaanse parlement.

De separatistische partijen behalen een absolute meerderheid in het Catalaanse parlement, met 99 procent van de stemmen geteld.

De separatistische ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont zegt donderdagavond in Brussel dat het separatistische kamp een overwinning heeft behaald bij de Catalaanse verkiezingen. Hij benadrukte dat het ‘een resultaat (is) dat niemand kan betwisten.’

De Spaanse eerste minister Mariano ‘Rajoy heeft het plebisciet verloren dat hij wou.’ Het feit dat het separatistische kamp de meerderheid behoudt, is ‘een klap’, jubelde Puigdemont, voor een kleine parterre van Catalaanse separatistische militanten en Vlaams-nationalistische sympathisanten, die verzamelen hadden geblazen in een zaal in het centrum van Brussel.

Hoewel de separatistische partijen in zetels een nipte meerderheid behaalden in het Catalaanse parlement, is het niettemin het liberale Ciudadanos, dat tegenstander is van een afscheiding, dat de grootste partij wordt in Catalonië. Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde al dat het standpunt van Europa over Catalonië ‘niet zal veranderen.’

‘Separatisten zullen nooit kunnen praten in naam van Catalonië’

Inès Arrimadas, de leidster van Ciudadanos, de partij die tegen een afscheiding is, heeft er donderdagavond op gewezen dat de Catalanen die een stem hebben uitgebracht tegen separatisme, talrijker zijn dan zij die voor stemden. De separatisten ‘zullen nooit kunnen praten in naam van heel Catalonië.

‘Eén zaak is vanaf nu nog duidelijker (…) De meerderheid van de samenleving steunt de unie met de rest van de Spanjaarden en Europeanen. De nationalistische partijen zullen nooit kunnen praten in naam van heel Catalonië, want Catalonië dat zijn wij allen’, zei Arrimadas.

Voor Arrimadas’ partij waren de verkiezingen een succes. Ciudadanos, dat in 2006 gesticht werd net om te strijden tegen de nationalisten en de corruptie, is de grootste partij in het parlement. Ciudadanos telt 37 zetels, tegenover 25 2 jaar eerder.

Na een energieke campagne, in naam van de Catalanen die gehecht zijn aan Spanje, slaagde Arrimadas erin om de stemmen te winnen van de kiezers die genoeg hadden van de Partido Popular van de conservatieve regeringsleider Mariano Rajoy. Rajoy verloor nog terrein in de regio, waar hij al onpopulair was.

Ciudadanos behaalde 1,1 miljoen stemmen. De som van de stemmen voor niet-separatistische partijen (Ciudadanos, Partido Socialista, Cataluña en Comú en de Partido Popular) is goed voor 52 procent van de stemmen, meer dus dan de separatisten. Maar de Catalaanse kieswet bevat een wegingsysteem dat rurale gebieden bevoordeelt, waar de separatisten sterk staan. Om die reden behaalden ze dus een meerderheid.

De opkomst bedroeg volgens de Britse openbare omroep BBC 86 procent.

Puigdemont krijgt felicitaties van Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op twitter gefeliciteerd met zijn verkiezingsresultaat. Het onafhankelijkheidskamp haalde bij de verkiezingen van donderdag nipt de meerderheid in het Catalaanse parlement.

“Voorstanders van autonomie winnen Catalaanse verkiezingen en behalen parlementaire meerderheid. Spanje kan dit niet langer negeren. Tijd voor dialoog”, schrijft Bourgeois, die meteen ook Carles Puigdemont persoonlijk feliciteert. Puigdemonts partij, de centrumrechtse formatie Junts per Catalunya, moet wel nipt de liberale en anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos laten voorgaan, maar samen met de RC-CatSi van Oriol Junqueras en de antikapitalistische CUP behoudt het onafhankelijkheidskamp wel de meerderheid van de zitjes in het parlement.

Wouter Beke: ‘Separatistische partijen halen geen meerderheid van stemmen’

CD&V-voorzitter Wouter Beke ziet in de Catalaanse verkiezingsresultaten geen duidelijke overwinning voor het unionistische of het pro-onafhankelijkheidskamp. Hoewel het pro-onafhankelijkheidskamp een nipte zetelmeerderheid behaalt, “scoren ze minder dan twee jaar geleden en halen ze geen meerderheid van stemmen”, merkt Beke op. Hij roept de Spaanse en Catalaanse overheden op om “rond de tafel” naar een oplossing te zoeken.

Het onafhankelijkheidskamp met onder meer de partij van afgezette minister-president Carles Puigdemont haalde bij de verkiezingen van donderdag nipt de meerderheid in het Catalaanse parlement, zij het zonder een meerderheid van stemmen. De liberalen van Ciudadanos worden wel de grootste. Zij zijn tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. “Een unionistische partij wordt de grootste. Tegelijk halen de separatistische partijen een nipte zetelmeerderheid, al scoren ze minder dan twee jaar geleden en halen ze geen meerderheid van de stemmen. Het is duidelijk: de Catalaanse publieke opinie blijkt enorm verdeeld”, zegt CD&V-voorzitter Beke.

Hij roept Spanje en Catalonië op om rond de tafel te gaan zitten. “Nu de Catalanen massaal hun stem hebben laten horen, verdienen zij een oplossing. En die oplossing moet rond de tafel gevonden worden”, vindt hij. “Wij weten in ons land dat onderhandelingen over staatshervormingen niet de gemakkelijkste zijn. Maar alle betrokken partijen zijn het aan de mensen die ze vertegenwoordigen verplicht om antwoorden te vinden.”

Partner Content