Separatisten in Oost-Oekraïne stemmen in met staakt-het-vuren

Gewapende pro-Russische separtatisten verzamelen zich rond het standbeeld van Lenin in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. © REUTERS

De pro-Russische leggen voorlopig hun wapens neer. Daarmee geven ze gevolg aan de wapenstilstand die was afgekondigd door de nieuwe Oekraïenbse president Petro Porosjenko.

De wapenstilstand moet in principe minstens tot 27 juni duren. “We hopen dat er tijdens het staakt-het-vuren onderhandelingen begonnen kunnen worden over een vredesregeling”, zegt de president van de zelfuitgeroepen volksrepubliek Donetsk, Alexander Borodai.

Vorige week kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko al eenzijdig een wapenstilstand af. Hij zei dat het leger alleen nog zou schieten, als het wordt aangevallen door pro-Russische separatisten.

Ultimatum

De Russische president Vladimir Poetin zag het staakt-het-vuren van Porosjenko niet als uitnodiging voor vrede, maar als een ultimatum. Het ‘belangrijkste element’, een voorstel om onderhandelingen te beginnen met de opstandelingen, ontbrak, vond hij.

Toch riep Poetin separatisten op gehoor te geven aan het bestand. Hij zei dat de strijdende partijen de wapens moeten neerleggen en de dialoog moeten aangaan.

Inbinden

De wapenstilstand van Porosjenko maakt deel uit van een vijftien puntenplan om vrede te bewerkstelligen. Separatisten moeten inbinden door wapens neer te leggen, bezette gebouwen te verlaten, en de media weer de weg vrij te geven.

Verder voorziet het vredesplan onder meer in veiligheidsgaranties voor alle betrokkenen bij het geweld van de afgelopen maanden, amnestie voor diegenen die geen ernstige misdaden hebben begaan en de vrijlating van gevangenen. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content