Separatisten in Oost-Oekraïne houden referendum over afscheuring

11/05/14 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:13

Inwoners van een deel van Oost-Oekraïne kunnen tijdens een referendum een stem uitbrengen voor meer autonomie. De door pro-Russische georganiseerde volksraadpleging vindt plaats in Donetsk en Loegansk.

Separatisten in Oost-Oekraïne houden referendum over afscheuring

Referendum Donetsk, Oost-Oekraïne © Reuters

In Oost-Oekraïne zijn pro-Russische krachten met de referenda begonnen over een afscheuring van de regio van de rest van het land. De belangstelling is groot, zei een van de leidersfiguren van de zelfbenoemde "Volksrepubliek Loehansk" aan het persbureau Interfax. Ook in de aanpalende "Volksrepubliek Donetsk" verloopt naar verluidt alles volgens plan.

Moskougezinde activisten sloten niet uit dat in het door regeringstroepen omsingelde separatistenbolwerk Slavjansk de volksraadpleging moet uitgesteld worden. Van daaruit werden in de loop van de nacht en ochtend sporadische gevechten gemeld. Een onafhankelijke bevestiging hiervoor is er voorlopig niet.

De centrale regering in Kiev erkent net zoals de EU en de VS de referenda niet. Internationale waarnemers zijn dan ook niet naar Oost-Oekraïne afgereisd om de omstreden volksbevraging ter plaatse te volgen. In de gebieden Donetsk en Loehansk met in totaal meer dan 6,5 miljoen inwoners hebben de separatisten naar eigen zeggen overal kiesbureaus ingericht, vooral in scholen. Ze hopen op een hoge opkomst en een brede instemming voor onafhankelijkheid. De pro-Russische krachten geven wel toe dat ze niet over actuele kieslijsten beschikken.

Een aanhechting bij Rusland naar voorbeeld van de Krim, het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee, is vooralsnog niet gepland. Het Westen gelooft meer in de presidentsverkiezing van 25 mei voor een stabilisering van de gespannen situatie in de voormalige Sovjetrepubliek.

VS 'teleurgesteld in Poetin'

De Verenigde Staten zijn "teleurgesteld dat de Russische regering haar invloed niet heeft gebruikt" om de referenda over een afsplitsing van twee regio's in Oost-Oekraïne te voorkomen. Dat blijkt uit een statement dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verspreid.

De Russische president Vladimir Poetin had de activisten vorige week nog gevraagd om de referenda uit te stellen, maar daar wilden ze niet van weten. De VS betreuren dat ze de Russische legermacht nog steeds niet zien wegtrekken van bij de Oekraïense grens. "En vandaag hebben door het Kremlin gesteunde sociale media en nieuwszenders inwoners van Oost-Oekraïne aangemoedigd om te gaan stemmen", luidt het.

"Russische staatsmedia blijven de referenda ook sterk verdedigen, zonder vermelding van de oproep van Poetin om ze uit te stellen." De Amerikanen noemen de referenda "onwettig volgens de Oekraïense wetgeving" en zien ze als "een poging om nog meer verdeeldheid en wanorde te scheppen". De VS zullen de resultaten van de referenda niet erkennen, klinkt het nog. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners