Separatisten dragen zwarte dozen MH17 over aan Maleisiërs

22/07/14 om 05:37 - Bijgewerkt om 05:37

De Oost-Oekraïense separatistenleider Aleksander Borodai heeft de zwarte dozen van vlucht MH17 overgedragen aan een Maleisisch onderzoeksteam. De overdracht werd in een officieel document bekrachtigd.

Separatisten dragen zwarte dozen MH17 over aan Maleisiërs

Een Maleisische expert neemt een van de zwarte dozen van vlucht MH17 in ontvangst. © REUTERS

Dat melden journalisten die aanwezig waren bij de overdracht. Eerder had de Maleisische premier al aangekondigd dat de vluchtdatarecorder en de cockpitvoicerecorder in bezit van Maleisië zouden komen.

Op de tapes staat mogelijk essentiële informatie voor de onderzoekers die de oorzaak van de crash van de Malaysia Airlines Boeing 777-200 moeten zien te achterhalen. Uit de flightdatarecorder kan in ieder geval worden vastgesteld of er technische mankementen aan de crash vooraf gingen. En de cockpitvoicerecorder zal de laatste woorden van de piloten bevatten.

Politieke spelletjes

Voor Nederland is het in de eerste plaats dan weer van belang dat de menselijke resten van de slachtoffers zo snel mogelijk worden geïdentificeerd. De gekoelde trein met deze resten staat nu nog in Donetsk en zal later naar Charkov worden gereden.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans sprak in de VN-Veiligheidsraad in New York zijn woede uit over dat trage proces. Hij noemde het 'walgelijk' hoe er met de slachtoffers 'politieke spelletjes' worden gespeeld.

De resolutie van de Veiligheidsraad vroeg om een staking van het geweld rond het gebied waar de Boeing is neergekomen. De separatisten lijken aan deze oproep gehoor te hebben gegeven. (Belga/TV)

Onze partners