Senaat stemt tegen nieuw voorstel om Obamacare in te trekken

Obamacare, verguisd door velen in de VS, heeft ook heel wat fans. © REUTERS

De Senaat heeft woensdag met 55 stemmen tegen 45 een nieuw voorstel van de Republikeinen gestemd om Obamacare in te trekken. Dat melden de Amerikaanse media. In het nieuwe plan zouden de Senatoren twee jaar de tijd krijgen om met een nieuwe gezondheidswet te komen.

In het voorstel wordt het grootste deel van Obamacare ongedaan gemaakt, maar de effecten daarvan zouden pas na twee jaar in werking treden. De afwijzing van het wetsvoorstel komt niet onverwacht, aangezien verschillende Republikeinen al hadden gezegd dat ze geen voorstel zouden accepteren dat enkel Obamacare intrekt, zonder een vervanging te voorzien. Uiteindelijk stemden zeven Republikeinen tegen, net als alle Democraten.

Dinsdagavond werd ook al een voorstel om Obamacare in te trekken en te vervangen afgeschoten in de Senaat. Volgens het Congressional Budget Office (CBO) zou een wetsvoorstel dat enkel Obamacare stopzet en geen vervanging biedt, het komende jaar 18 miljoen mensen extra zonder verzekering zetten. Tegen 2026 zou het zelfs gaan om 32 miljoen mensen extra.

Partner Content