'Seksueel misbruik van kinderen is verontrustend normaal in India'

07/02/13 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

Seksueel misbruik van kinderen is verontrustend gebruikelijk in India, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Slachtoffers worden vaak slecht geholpen en zelfs vernederd.

'Seksueel misbruik van kinderen is verontrustend normaal in India'

© Reuters

Seksueel misbruik van kinderen is verontrustend gebruikelijk in India, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Slachtoffers worden vaak slecht geholpen en zelfs vernederd. De overheid faalt in haar aanpak van het probleem.

Human Rights Watch zegt dat in een nieuw rapport 'Breaking the Silence: Child Abuse in India'.

Twee keer mishandeld

Seksueel misbruik van kinderen is verontrustend gebruikelijk in gezinnen, scholen en opvangcentra in India, luidt het. De regering slaagt er bovendien niet in om kinderen hiertegen te beschermen en slachtoffers te helpen.

'Slachtoffers die de moed hebben om te getuigen over seksueel misbruik worden vaak afgewimpeld of genegeerd door de politie, medici en andere autoriteiten,' zei directeur Meenakshi Ganguly van HRW bij de voorstelling van het rapport in New Delhi.

'Velen worden op die manier een tweede keer mishandeld door traumatiserende medische onderzoeken en doordat de politie en andere autoriteiten die niet naar hun verhalen willen luisteren of ze niet willen geloven', aldus HRW.

Mechanismen

Initiatieven om het probleem aan te pakken, zoals nieuwe wetten, zullen volgens HRW falen tenzij er adequate beschermingsmechanismen worden geïmplementeerd en het rechtssysteem wordt hervormd om te verzekeren dat misbruik ernstig vervolgd wordt.

De Indiase regering heeft nog niet officieel gereageerd op het rapport en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook niet doen.

Verkracht

Eerdere onderzoeken brachten al aan het licht dat twee op de drie kinderen in India lichamelijk misbruik worden en dat elk jaar meer dan 7.000 kinderen verkracht worden. En daar zijn de gevallen die nooit aan het licht komen, niet eens bijgerekend.

Onze partners