Seksschandaal rond ex-CIA-baas Petraeus breidt uit

13/11/12 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Het Petraeus-schandaal dreigt ook een andere grote naam in de Amerikaanse militaire wereld ten val te brengen.

Seksschandaal rond ex-CIA-baas Petraeus breidt uit

© Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Defensie voert een onderzoek naar generaal John Allen, bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, in verband met het schandaal rond de vroegere CIA-baas David Petraeus, die omwille van een buitenechtelijke relatie ontslag nam.

Minister van Defensie Leon Panetta zei dat hij het Pentagon heeft gelast een onderzoek in te stellen naar generaal Allen voor het versturen van "ongepaste" berichten aan Jill Kelley, die het middelpunt vormt van het Petraeus-schandaal.

Deze laatste had zich tot de FBI gewend na dreigmails te hebben gekregen van Paula Broadwell, de vroegere maîtresse van Petraeus. Door dit onderzoek is de FBI op de affaire tussen de vroegere CIA-baas en zijn biografe gevallen.

30.000 bladzijden correspondentie
De FBI zou 20.000 tot 30.000 bladzijden correspondentie hebben ontdekt tussen generaal Allen en Jill Kelley.

Ondanks het onderzoek naar generaal John Allen, blijft hij op post. Wel heeft minister van Defensie Panetta gevraagd de nakende benoeming van Allen als opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa uit te stellen. President Barack Obama heeft daarmee ingestemd.

Viersterrengeneraal Allen volgde in juli 2011 Petraeus op als Amerikaans opperbevelhebber in Afghanistan. Tevoren was hij vicebevelhebber van het Central Command in Tampa (Florida) op de luchtmachtbasis MacDill waaraan Kelley als burger is verbonden.

Allen zegt in de affaire rond de ex-baas van de CIA niets verkeerds te hebben gedaan, zo citeerde het CBS News een hoge functionaris bij Defensie.

Pellen van een ajuin

Senator Dianne Feinstein, voorzitster van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, vergelijkt het uitdijen van het schandaal met "het pellen van een ajuin. Elke dag komt een andere schil af en zie je een hele nieuwe dimensie van dit alles". De senator uit Californië is woedend omdat de FBI niet de bevoegde commissies in het Congres heeft ingelicht over het onderzoek naar Petraeus.

"Ergens is beslist ons niet te briefen, wat ongewoon is". Feinstein waarschuwde dat zij wel eens een onderzoek kan instellen naar het niet-briefen.
Huiszoeking bij maîtresse

Ondertussen hebben speurders van de FBI een huiszoeking gehouden bij Broadwell, de minnares van Petraeus. Agenten namen kartonnen dozen mee en namen foto's in de woning van de vrouw in Charlotte (North Carolina). Speurders zouden ook hebben gekeken of er niets onder de vloer stak, aldus de Charlotte Observer.

Volgens gepensioneerd kolonel Steve Boylan, de vroegere woordvoerder van Petraeus, is de relatie tussen de generaal en zijn biografe in september 2011 begonnen, twee maanden nadat Petraeus zijn functie als hoofd van de CIA had opgenomen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners