Seks op 14 jaar: waar in de wereld kan het al?

© iStock

Open VLD heeft een wetsvoorstel klaar om seks vanaf veertien jaar niet meer als strafbaar te beschouwen indien het leeftijdsverschil tussen beide partijen minder dan vijf jaar bedraagt. Met die nieuwe regelgeving zou België zeker geen voorloper zijn in de rest van de wereld.

De minimumleeftijd waarop men juridisch gezien seksueel actief mag worden varieert sterk per land. In het grootste deel van Europa ligt die leeftijdsgrens al jaren onder de zestien jaar, waardoor België zeker niet het enige of eerste land zou zijn dat de minimumleeftijd naar beneden trekt tot veertien jaar. Slechts drie landen steken boven het Europees gemiddelde uit. Malta heeft met achttien jaar de hoogste minimumleeftijd voor seks in Europa, Cyprus en Ierland krijgen een gedeelde tweede plaats met een leeftijd van zeventien jaar.

Ook in Vaticaanstad mag seks wettelijk gezien pas vanaf achttien jaar, al hebben zij een bijzondere regelgeving. Pas heel recent heeft Paus Fransiscus de minimumleeftijd, die op twaalf jaar lag, opgetrokken naar achttien. Een meisje mag vanaf de leeftijd van veertien jaar wel seks hebben met haar echtgenoot, een jongen mag dat vanaf zestien.

Streng België

Op dit moment is zestien jaar in Europa alleen nog de minimumleeftijd voor seks in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Georgië, Armenië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Moldavië, Bosnië, Oekraïne, Rusland, Andorra en Zwitserland. Hoe streng die maatregel gehanteerd wordt, is in elk land anders. In Nederland riskeer je maximaal acht jaar gevangenisstraf voor seks met iemand onder de zestien, in Armenië is dat slechts twee jaar. België is voorlopig nog het strengst, met een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar.

In onder andere het Verenigd Koninkrijk zijn er al jarenlange debatten aan de gang over de verlaging van die leeftijd. Daar tegenover staat dat enkele van de landen met een grens van zestien jaar juist nog meer beperkingen hanteren. Zo mag de partner van een zestienjarige in Zwitserland bijvoorbeeld niet ouder zijn dan negentien.

Machtsrelatie

In Oostenrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Estland, Liechtenstein, Macedonië, Albanië, Bulgarije, Hongarije, Montenegro, San Marino en Servië ligt de minimumleeftijd voor seks reeds op veertien jaar. In Duitsland mag de partner van een veertienjarige niet ouder zijn dan 21, in Hongarije niet ouder dan 18. Seks kan vanaf veertien jaar alsnog strafbaar zijn in Portugal als er misbruik is gemaakt van de ‘onervarenheid’ van de minderjarige. Italië laat seks al op dertienjarige leeftijd toe indien de partner niet meer dan drie jaar ouder is. Als er sprake is van een machtsrelatie verhoogt Italië de minimumleeftijd naar zestien jaar.

Ook de groep Europese landen waarin seks vanaf vijftien jaar is toegestaan, is erg uitgebreid. Daaronder vallen Denemarken, Zweden, Frankrijk, Tsjechië, Kroatië, Ijsland, Monaco, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Griekenland. In Tsjechië blijft een intieme relatie onder achttien strafbaar als er sprake is van betaling of enig ander profijt voor de minderjarige. In Griekenland is seks onder de minimumleeftijd net als in Italië toegestaan als het leeftijdsverschil tussen de partners minder dan drie jaar is.

Binnen Europa spant Spanje de kroon met een minimumleeftijd van dertien jaar, maar begin juli van dit jaar wordt dit omhoog getrokken. De juridische grens zal vanaf dan op zestien jaar liggen.

Twaalf jaar

Als we even buiten de grenzen van ons eigen continent kijken, merken we dat het nog vroeger kan. In Angola is seks al toegestaan vanaf twaalf jaar. In Japan is dat dertien, net zoals in Argentinië. De rest van Zuid-Amerika houdt voornamelijk veertien jaar aan. In Centraal-Amerika ligt die grens weer een stuk hoger – op achttien.

Ook in Afrika is dat in bijna ieder land achttien jaar. In Libanon mag je alleen seks hebben onder de leeftijd van achttien als je getrouwd bent, wat vanaf je vijftiende kan. In Libië is seks voor het huwelijk helemaal verboden, net als in Saoedi-Arabië, Qatar, Pakistan, Afghanistan, de Malediven, Iran, Koeweit, Jemen en Oman.

In Singapore en Indonesië mag geslachtsgemeenschap pas vanaf negentien jaar, in India en Vietnam vanaf achttien. Ook in Turkije ligt de grens op achttien, al wordt seks op jongere leeftijd enkel bestraft als er effectief een klacht is neergelegd. Verder schommelt de leeftijdsgrens tussen de veertien en zestien in Azië. In de Verenigde staten en in Australië is seks in de meeste staten vanaf zeventien of achttien jaar toegelaten.

Homoseksualiteit

Erg frappant is dat de minimumleeftijd voor seksuele gemeenschap tussen twee personen van hetzelfde geslacht in veel landen, waar homoseksualiteit is toegestaan, hoger ligt dan de minimumleeftijd voor heteroseksuele geslachtsgemeenschap.

Nog opvallender is het dat in verschillende landen vrouwen eerder met elkaar mogen slapen dan mannen. In Canada bijvoorbeeld, mag een meisje op haar veertiende al naar bed met een andere vrouw, terwijl een jongen dat pas vanaf zijn achttiende met iemand van hetzelfde geslacht mag. In West-Australië mag een man dat zelfs pas vanaf eenentwintig jaar, een vrouw vanaf zestien jaar. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content