Sekkaki spreekt veroordeling tegen

28/07/10 om 19:40 - Bijgewerkt om 19:40

VTM had gemeld dat hij en Mohammed Johri in Marokko waren veroordeeld tot dertig jaar celstraf.

Ashraf Sekkaki spreekt tegen dat hij in Marokko is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. VTM had gemeld dat hij en Mohammed Johri die straf in Marokko hadden gekregen. Beiden ontsnapten vorig jaar met een helikopter uit de gevangenis van Brugge.

VTM baseerde zich voor haar berichtgeving op een Marokaanse krant, maar Sekkaki meldde aan de commerciële omroep dat hij niet voor de rechter is verschenen. Het proces zou pas voor september zijn.

Sekkaki en Johri waren na hun ontsnapping naar Marokko gevlucht en werden in dat land opgepakt. Volgens VTM werden ze door de rechtbank van Oujda veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar, onder meer voor de feiten die ze in ons land hebben gepleegd.

Na hun ontsnapping en vooraleer naar Marokko te vluchten, pleegden ze in België een aantal bankovervallen. Ze zouden ook veroordeeld zijn wegens het bezit van verboden wapens, het kapen van een helikopter, illegaal binnendringen in Marokko en betrokkenheid bij een verkeersongeval met zwaargewonden.

Volgens de Marokkaanse pers zou Sekkaki in beroep zijn gegaan tegen zijn veroordeling en een hongerstaking zijn begonnen, maar hij ontkent dus te zijn veroordeeld.

Sven Mary, de Belgische advocaat van Sekkaki, reageerde verbijsterd op het bericht over de vermeende veroordeling van zijn cliënt. Hij zei dat hij onlangs met Sekkaki had afgesproken om het proces in september voor te bereiden.

Gekaapte helikopter

Sekkaki ontsnapte in de zomer van vorig jaar samen met Mohamed Johri en Abdelhaq Melloul Khayari uit de gevangenis van Brugge nadat een gekaapte helikopter op de binnenplaats was geland.

Melloul Khayari werd in Sint-Jans-Molenbeek weer ingerekend. en werd eind juni door de Brugse correctionale rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel.

De helikopter was gehuurd door Lesley Deckers, de Belgische moslima die toen het liefje van Johri was. Zij kreeg van de rechter vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Ook vier andere medeplichtigen werden eind juni door de Brugse rechter veroordeeld.

Onze partners