Sean Spicer stapt op als woordvoerder van Witte Huis

21/07/17 om 18:10 - Bijgewerkt om 19:36

Bron: Belga

Perssecretaris Sean Spicer van Witte Huis neemt ontslag uit onvrede met de aanwerving van de nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci. Dat meldt The New York Times.

Sean Spicer stapt op als woordvoerder van Witte Huis

Sean Spicer © Belga Image

President Donald Trump stelde vrijdagochtend Wall Street-bankier Anthony Scaramucci aan als nieuwe communicatiedirecteur.

Scaramucci wordt de opvolger van Mike Dubke, die in mei, amper drie maanden na zijn aantreden, ontslag nam als communicatiedirecteur. Dubke gaf toen 'persoonlijke' redenen op en verklaarde dat het 'een eer' was om voor Trump te werken.

De aanwerving van de 53-jarige Scaramucci wordt echter niet gesteund door verschillende adviseurs van Trump. Onder hen onder meer stafchef Reince Priebus, topadviseur Steve Bannon en dus ook Spicer.

Trump zou volgens de krant aan Spicer wel gevraagd hebben om woordvoerder te blijven, maar Spicer zou de aanwerving van Scaramucci bestempeld hebben als een grote vergissing.

Anthony Scaramucci

Anthony Scaramucci © Belga Image

Scaramucci heeft weinig echt politieke ervaring, maar staat dicht bij president Trump en diens familie. Hij is al jarenlang Republikeins fondsenwerver en maakte deel uit van het overgangsteam van Trump. Hij is stichter van vermogensbeheerder Skybridge Capital, maar verkocht zijn belang in dat bedrijf eerder dit jaar omdat het er toen naar uitzag dat hij misschien een plekje zou krijgen in de regering van Trump.

Alternatieve feiten

Spicer verlaat het Witte Huis na zes turbulente maanden. In die periode kreeg hij het, net als zijn baas, vaak aan de stok met de pers. Zo was er bij de start al meteen het communicatieincident rond de eedaflegging van president Trump. De claim van Spicer dat er nooit meer volk was opgedaagd voor een eedaflegging, werd flink op de korrel genomen.

Na de storm van kritiek werden de uitspraken van Spicer door het Trump-team verkocht als 'alternative facts', een term die al snel een eigen leven ging leiden. Dat incident was tekenend voor de op zijn minst grillige en soms openlijk vijandige relatie tussen Spicer en de pers.

Een ander opgemerkt optreden van Spicer was het beruchte Toon Hermans-moment: toen ging hij zich voor de pers verschuilen in het struikgewas na het ontslag van FBI-baas James Comey. Dergelijke optredens maakten van Spicer een dankbaar figuur voor allerlei parodieën in de media.

Lees meer over:

Onze partners