'Scouts verzwijgen honderden gevallen van seksueel misbruik'

17/09/12 om 08:06 - Bijgewerkt om 08:06

Na de kerk zitten in de Verenigde Staten nu ook de scouts in het oog van de storm in een grootscheeps schandaal rond seksueel misbruik.

De Amerikaanse Boy Scouts hebben honderden gevallen van seksueel misbruik die plaatsvonden tussen 1970 en 1991, verborgen gehouden voor de autoriteiten. Dat schrijft de Los Angeles Times.

Slachtoffers

Nadat ze 1.600 vertrouwelijke dossier kon inkijken, stelt de Amerikaanse krant dat de organisatie over meer dan 500 gevallen op de hoogte werd gebracht van seksueel misbruik door de slachtoffers zelf, hun ouders, leden van de omkadering of anonieme bronnen, en niets aan de autoriteiten heeft gemeld.

Openbaar onderzoek

De organisatie, die bijna vier miljoen leden telt, zal de komende weken worden geconfronteerd met verschillende processen, schrijft de krant. Het Hooggerechtshof van Oregon heeft namelijk een openbaar onderzoek bevolen naar 1.200 dossiers die dateren uit de periode 1965 tot 1985. Daaronder vallen honderden zaken die de Los Angeles Times aan de kaak stelt.

Verontschuldigingen

De Boy Scouts, die in 1910 werden opgericht, hebben hun verontschuldigingen aan de slachtoffers aangeboden en hebben zich ertoe geëngageerd met de autoriteiten mee te werken. (AFP/EE)

Lees meer over:

Onze partners