Scott Pruitt: Trumps meest succesvolle bestuurder

Scott Pruitt © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Waar veel ministers en bestuurders in de Trump-regering in de eerste zes maanden weinig voor elkaar hebben gekregen, gaat Scott Pruitt, directeur van milieuagentschap EPA, voortvarend te werk.

Scott Pruitt, voormalig openbaar aanklager van de staat Oklahama, staat sinds 17 februari 2017 aan het hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency). Als openbaar aanklager was hij bekend omdat hij maar liefst veertien keer een rechtszaak had aangespannen tegen de EPA – hetzelfde agentschap waar hij nu directeur van is. Pruitt staat bekend als klimaatverandering-ontkenner en heeft in zijn verschillende campagnes (hij zat eerder in de staatssenaat van Oklahoma) donaties ontvangen van de olie- en gaslobby.

Waar verschillende ministers en directeuren van agentschappen in de Trump-regering vooralsnog weinig gedaan krijgen, kan Pruitt zich in de handen wrijven. Zijn eerste zes maanden worden tot gruwel van links Amerika gekenmerkd door het terugdraaien van veel milieu- en klimaatregels die zijn voorganger onder president Obama had ingesteld, en die bekend stonden als belangrijk deel van Obama’s nalatenschap. Een overzicht:

  • Terugtrekken uit Parijs-akkoord: Pruitt geldt als een van de aanjagers van president Trumps besluit om de VS terug te trekken uit het Parijs-akkoord. Bovendien is hij nu de persoon die de terugtrekking moet bewerkstelligen. In een interview met Politico noemde Pruitt het akkoord “puur symbolisch” en “een bumpersticker.”
  • Terugdraaien Clean Power Plan:Een van Obama’s voornaamste klimaatmaatregelen was het Clean Power Plan uit 2015. Binnen 25 jaar moest 32 procent van de broeikasgassen die worden uitgestoten door elektriciteitscentrales ten opzichte van het niveau van 2005 worden teruggedrongen. De focus lag op het sluiten van kolencentrales en het bevorderen van duurzame energievormen. Afgelopen maart tekende president Trump een decreet dat alle departementen opriep wetgeving die energie-opwekking in de weg staat te verlichten. Pruitt pakte dat voortvarend aan door een intentieverklaring uit te geven waarbij hij alle regelgeving van de EPA gaat herzien. Er wordt verwacht dat uit die herziening zal volgen dat hij het Clean Power Plan terugdraait. In het eerdergenoemde interview met Politico zei Pruitt: “God heeft ons gezegend met natuurlijke hulpbronnen. Laten we ze gebruiken om de wereld te voeden. Laten we ze gebruiken om de wereld van stroom te voorzien. Laten we ze gebruiken om de wereld te beschermen. Maar het idee dat we als land deze overdaad aan natuurlijke hulpbronnen hebben en dat de taak van dit agentschap is om te zeggen ‘Niet aankomen’. Waar staat dat geschreven?”
  • Terugdraaien water-regel: president Obama maakte onder de Clean Water Act van 1972 een regel dat watervervuiling in kleine rivieren en stromen die uitkomen in grotere watergebieden, zoals de Chesapeake Bay, onder dezelfde reguleringen vallen als de grote watergebieden. In totaal zou zo 60 procent van de Amerikaanse waterwegen onder de Clean Water Act vallen en watervervuiling sterk teruggedrongen worden. De regel was echter nooit populair met boeren die zulke stromen op hun land hebben. President Trump tekende in februari een decreet waarin stond dat de EPA de regel moest terugdraaien, en Pruit heeft in juli een juridisch plan daarvoor gepresenteerd.
  • Vertraging methaan-regel: Pruitt vertraagde in april een regel die het lekken van methaan, een van de meest potente broeikasgassen, in olie- en gasinstallaties moet tegengaan met twee jaar. In die periode zou de EPA de maatregel herzien. Zes natuurorganisaties zagen dat niet zitten en stapten naar de rechter. Begin juli oordeelde een federaal gerechtshof in Washington dat Pruitt daarmee zijn gezag misbruikte en dat de vertraging ongeldig was. Volgens een woordvoerder overweegt Pruitt de zaak aan te vechten bij het Hooggerechtshof.
  • Verbod op pesticide terugdraaien:Pruitt heeft het verbod op de pesticide Chlorpyrifos teruggedraaid, ondanks wetenschappelijk bewijs dat het chemische middel hersenschade aanricht bij jonge kinderen. Volgens Pruitt is het bewijs echt niet sluitend.
  • Evaluatiecommissie klimaatverandering: Pruitt heeft ook een zogenaamde red/blue commissionaangekondigd die gaat onderzoeken of klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen. Zo’n commissie is afkomstig uit de militaire wereld en werkt als volgt: het ene (rode) kamp schrijf argumenten tegen bepaalde klimaatwetenschappelijke bevindingen, het andere (blauwe) voor. Critici vrezen dat op die manier twijfel gezaaid zal worden over een breed scala aan grotendeels onomstreden wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content