Schutter Wisconsin was wanhopige neonazi

06/08/12 om 19:16 - Bijgewerkt om 19:16

De man die in een Sikh-tempel in Wisconsin zeven mensen doodschoot, was een wanhopige neonazi. Hij was eerder specialist in psychologische oorlogsvoering in het leger en hij was alleen toen hij het bloedbad aanrichtte.

De veronderstelde dader van de schietpartij in Wisconsin was een "wanhopige neonazi" die een rockgroep heeft opgericht die de blanke suprematie verheerlijkt. Dat heeft het gereputeerde racismebestrijdingsinstituut Southern Poverty Law Center (SPLC) gemeld.

Wanhopige neonazi

Wade Michael Page was een "wanhopige neonazi" die een racistische groep leidde die de suprematie van de blankenophemelde, zegt het instituut.

Hij richtte in 2005 de groep "End Apathy" op, waarmee hij festivals aandeed en deel uitmaakte van een muziekscène die sinds 2000 de blanke suprematie verheerlijkte.

Specialist psyhologische oorlogsvoering

Het Pentagon liet weten dat de man in het Amerikaanse leger heeft gediend. Hij was als soldaat eerste klasse tussen 1992 en 1998 specialist in "psy ops", psychologische oorlogsvoering.

De schietpartij was het werk van een enkele schutter. Dat heeft de politie gemeld. Politiemensen in Oak Creek hadden eerder aangegeven dat er volgens de eerste gegevens meerdere schutters waren. Maar volgens de politie hebben bij zo'n schietpartij mensen vaak onterecht die indruk, zoals ook het geval was bij de schietpartij in de cinema in Colorado, waarbij 12 mensen het leven lieten.

Vuurgevecht

De alleen handelende schutter werd gedood door een agent van Oak Creek, nadat een collega zwaargewond raakte bij een vuurgevecht met de dader. "Zij hebben ervoor gezorgd dat de tragedie tot een einde kwam en niet nog veel erger uitdraaide", aldus politiechef John Edwards.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle reageerden aangedaan door de nieuwe schietpartij. (Belga/EE)

Onze partners