Schutter Dallas was ex-soldaat en had thuis wapenarsenaal

09/07/16 om 08:52 - Bijgewerkt om 09:03

In het huis van de overleden hoofdverdachte van de moordpartij in Dallas is materiaal gevonden om bommen te maken, net als kogelvrije vesten, geweren, munitie en een dagboek met gevechtstechnieken. De politie bevestigde dat het gaat om de 25-jarige Micah Johnson, een voormalige soldaat in het Amerikaanse leger.

Schutter Dallas was ex-soldaat en had thuis wapenarsenaal

Micah Johnson © Belga Image

'Bij het doorzoeken van de woning van de verdachte vond de politie materiaal om bommen te maken, kogelvrije vesten, geweren, munitie en een dagboek met gevechtstechnieken', zo staat in een mededeling van de politie van Dallas. Rechercheurs zijn bezig met het analyseren van het dagboek.

Voormalige soldaat

De politie bevestigt ook dat de sluipschutter, die zelf doodgeschoten werd nadat hij zich urenlang had verschanst in een garage, geïdentificeerd werd als de 25-jarige Micah Johnson, die geen crimineel verleden had.

Volgens burgemeester Mike Rawlings was hij de enige schutter. Volgens de politie was de man een voormalige soldaat die door anderen als een eenzaat werd omschreven en is er waarschijnlijk geen link met een terreurorganisatie.

Vrijdag al maakte de politie bekend dat de doodgeschoten verdachte had verklaard dat hij 'blanke mensen', bij voorkeur politiemensen, wilde doodschieten.

Vijf doden

Bij de moordpartij, tijdens een betoging tegen politiegeweld op de Afro-Amerikaanse gemeenschap, kwamen vijf politieagenten om het leven en raakten zeven anderen gewond. Uit respect voor hun familieleden wordt hun identiteit pas vrijgegeven nadat zij hiervoor hun toestemming hebben gegeven, zo besluit de politie van Dallas.

De Amerikaanse president Barack Obama keert vroeger terug uit Europa na de NAVO-top om naar Dallas te gaan.

Incidenten

Het protest in Dallas, waar de schietpartij plaatsvond, kwam er na nieuwe feiten van zinloos politiegeweld in de VS, waarbij eerder deze week twee zwarte mannen om het leven kwamen, Philando Castile in Minnesota en Alton Sterling in Louisiana. Ook elders vonden in de nasleep van die incidenten schietpartijen plaats.

Zo schoot een zwarte legerveteraan een vrouw dood en verwondde hij drie andere mensen, onder wie een politieagent, toen hij het vuur opende op een straat in Tennessee. Na zijn arrestatie bekende de man dat hij boos was om politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

In Missouri werd een politieman in de rug geschoten toen hij terug naar zijn voertuig om de status te controleren van een zwarte man die hij had doen stoppen. Het motief van de man is niet bekend.

In de staat Georgia in het zuidoosten van de Verenigde Staten is een politieagent die uitgerukt was na een valse noodoproep neergeschoten. De schutter zou de agent in de val gelokt willen hebben, zo meldden Amerikaanse media. Volgens de recherchedienst van Georgia 'zijn er geen aanwijzingen dat er een verband is' met de schietpartij in Dallas, enkele uren voordien. De verdachte wordt omschreven als een 22 jarige man van Aziatische origine. (Belga/KVDA)

Onze partners