‘Schutter basisschool Newtown had autistisch syndroom’

© Reuters

De 20-jarige Adam Lanza die eerst zijn moeder doodde en vervolgens haar hele klas uitmoordde, leed vermoedelijk aan de autistische afwijking Asperger. Hij was intelligent, maar sociaal zwakbegaafd.

Dat blijkt uit een profielschets van de dader die The New York Times maakte op basis van getuigenverklaringen. “Hij zat altijd bij de deur in de klas zodat hij snel naar buiten kon glippen.. als hij sprak, spuugde hij de woorden uit zijn mond, alsof spreken hem pijn deed,” schrijft de krant.

Adam Lanza deed er alles aan om buiten de aandacht te blijven. Hij had geen Facebook-pagina en staat niet op de jaarfoto van zijn eindexamenklas. ‘Bang voor de camera,’ getuigen zijn voormalige klasgenoten. Volgens zijn oud-klasgenoten leed Lanza aan het Asperger-syndroom, een sociale stoornis waaraan ook onder anderen de Noorse terrorist Anders Breivik lijdt.

Rechercheurs onderzoeken nu of Lanza inderdaad aan die autistische afwijking leed.

Moeder

De wapens waarmee de jongen zes volwassenen en twintig kinderen doodschoot, stonden vermoedelijk op naam van zijn moeder. Lanza schoot haar door het hoofd. Na zijn slachtpartij schoot Lanza vermoedelijk zichzelf dood. De politie trof de ID-kaart van zijn oudere broer Ryan aan bij het lichaam van Adam.

‘Fuck You CNN!’

De vierentwintigjarige broer, accountant bij Ernst & Young in New York, zag tot zijn eigen verbijstering op het nieuws zijn eigen naam voorbij komen als schutter die een bloedbad had veroorzaakt op de basisschool in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk werd duidelijk dat de schutter niet Ryan, maar zijn twintigjarige broertje Adam is geweest.

‘Fuck You CNN, it wasn’t me!’ protesteerde Ryan op zijn Facebookpagina, terwijl hij besefte dat het zijn broertje moest zijn geweest. Hij snelde naar zijn huis in Hoboken, New Jersey. Hier werd hij door een politie-eenheid gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Grote landelijke media als CBS News toonden vervolgens urenlang een foto van een andere Ryan Lanza. Die liet op Facebook weten dat hij niets met de zaak te maken had ‘Ik was het niet, ik was aan het werk, ik was het niet!’ schreef hij op Facebook. (Elsevier/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content