Schulz wil nieuw Europees vluchtelingenbeleid: 'Er beweegt niets door onwil EU-lidstaten'

20/04/15 om 07:04 - Bijgewerkt om 07:03

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft na de scheepsramp met mogelijk 950 migranten opgeroepen tot een nieuw Europees vluchtelingenbeleid. 'Er beweegt niets en dat ligt niet aan de Europese Unie, maar aan de onwil in sommige lidstaten.'

Schulz wil nieuw Europees vluchtelingenbeleid: 'Er beweegt niets door onwil EU-lidstaten'

Migranten gaan aan boord van een schip in de haven van Lesbos met bestemming Athene. © AFP

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft na de scheepsramp met mogelijk 950 migranten opgeroepen om een nieuw Europees vluchtelingenbeleid op te starten. "We kunnen niet aan symptoombestrijding blijven doen. We moeten erkennen dat we een immigratiegebied zijn en hebben een legale, geregelde, immigratiepolitiek nodig", luidt het in het blad Kölner Stadt-Anzeiger.

Kritiek op lidstaten

Schulz uit in het artikel ook felle kritiek op de Europese lidstaten. "Er beweegt niets. En dat ligt niet aan de Europese Unie, maar aan de onwil in de hoofdsteden van EU-lidstaten. Niet alle lidstaten, maar toch sommige", klinkt het. "Hoeveel moet er eigenlijk nog gebeuren opdat het daar eindelijk begrepen wordt?"

De parlementsvoorzitter roept op om concrete maatregelen te nemen. Zo moet met een regering van nationale eenheid in Libië een regeling worden getroffen "om mensen ervoor te behoeden zich aan onberekenbare risico's bloot te stellen." Er moet ook een effectieve kustbeveiliging komen om de netwerken van de mensensmokkelaars te bestrijden.

Middelen voor failed states

Verder moeten ook de oorzaken van de vluchtelingencrisis worden aangepakt, stelt Schulz. Dat betekent volgens hem dat de "failed states" in Afrika middelen ter beschikking moeten krijgen, waardoor mensen zich niet langer genoodzaakt zien het land te ontvluchten.

(Belga/WB)

Onze partners