‘Schuldenplafond niet verhogen is onverantwoord’ (Barack Obama)

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres maandag in duidelijke bewoordingen opgeroepen om het schuldenplafond snel te verhogen.

Die formele stap mag niet misbruikt worden voor onderhandelingen over nieuwe besparingen op de overheidsuitgaven, aldus Obama op zijn laatste persconferentie voor het begin van zijn tweede ambtstermijn.

Leningen terugbetalen

Na de krachtmeting met de Republikeinen over het vermijden van de zogenaamde “fiscal cliff” (“begrotingsafgrond”) heeft Obama duidelijk geen zin in een nieuw rondje gekissebis. De Republikeinen hebben er al mee gedreigd elke verhoging van het schuldenplafond te koppelen aan eisen voor besparingen op de overheidsuitgaven. Nadat ze bij het halfslachtige akkoord over de begroting al een verhoging van de belastingen moesten slikken, is de verwachting dat ze niet meer zo toegeeflijk zullen zijn.

Amerika kan zich geen nieuw debat veroorloven over de kwestie of het Congres “de rekeningen moet betalen die ze al veroorzaakt heeft”, stelde Obama. Een verhoging van de huidige uitgavenlimiet is nodig opdat de Amerikaanse overheid haar leningen zou kunnen terugbetalen. Wordt het plafond niet opgetrokken, dan dreigen bovendien de overheidsdiensten stil te vallen. Het schuldenplafond niet op tijd verhogen, zou “absurd” en “onverantwoord” zijn, zei de Amerikaanse president.

Schietpartij Newtown
Een maand na de bloedige schietpartij in Newtown (Connecticut) liet Obama ook verstaan dat hij vasthoudt aan zijn plannen voor een strengere wapenwetgeving. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een strenger onderzoek naar de achtergrond van wie een wapen koopt of een maximumgrens op het aantal patronen voor wapeneigenaars die psychisch ziek zijn. Ook een “redelijk” verbod op aanvalswapens wordt onder de loep genomen. “Als we iets kunnen doen om nog maar een kind te besparen van wat in Newton gebeurd is, dan moeten we het doen”, stelde de VS-president nog. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content