Schotland wil referendum over onafhankelijkheid

11/01/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Schotland wil in 2014 een referendum houden over haar onafhankelijkheid, zo kondigt de Schotse premier Alex Salmond aan.

Alex Salmond behoort tot de Scottish National Party, die wil dat Schotland zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk. Hij benadrukte dat dit 'de belangrijkste beslissing is die Schotland moet nemen in 300 jaar', zo meldt de BBC.

Gekibbel over wettelijkheid

Salmond zei dat door het referendum in de herfst van 2014 te houden er voldoende tijd is om de nodige voorbereidingen te treffen. Zo kan de Schotse bevolking een overwogen keuze maken over de toekomst van Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk.

De Britse regering, die aanvankelijk oordeelde dat het referendum onwettelijk zou zijn zonder haar toestemming, heeft intussen laten weten dat de Schotse regering tijdelijke bevoegdheden zal krijgen om de volksraadpleging toch wettelijk te laten verlopen.

Verwarring

Er heerst echter enige verwarring over hoe de referendumvraag zal klinken, wie de stemming moet overzien en wanneer die moet plaatsvinden. Volgens Salmond mengt de Britse regering zich te veel in de kwestie. Zo wil het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld dat het referendum een ja-neevraag wordt, terwijl de SNP ook een derde optie als antwoord wil.

De Schotse premier is van mening dat de Britse politici het referendum zelf willen organiseren omdat ze bang zijn dat Schotland zich inderdaad zal afscheiden. Salmond wordt dan weer verweten dat hij bang is om te verliezen als het referendum een ja-neevraag wordt. Volgens schattingen schaart immers maar een derde van de Schotten zich achter de onafhankelijkheid.

Ook wil de Schotse regering dat 16- en 17-jarigen ook zullen mogen stemmen, een voorstel waar de Britse regering niet tegen is.

Zo snel mogelijk

De Britse premier David Cameron waarschuwde dat de onzekerheid over de toekomst van Schotland de economie schaadt. De drie partijen van het Verenigd Koninkrijk, de Conservatieven, de sociaaldemocratische Labour-partij en de Liberaal-Democraten, hebben opgeroepen om een referendum zo snel mogelijk te laten doorgaan. (MA)

Onze partners