Schoonzoon Osama bin Laden krijgt levenslang in VS

23/09/14 om 19:34 - Bijgewerkt om 19:34

De schoonzoon van Osama bin Laden en vroegere woordvoerder van al-Qaeda, Souleiman Aboe Ghaith, is in New York veroordeeld tot levenslange opsluiting. De man had de aanslagen van 11 september daags nadien verdedigd in een video.

Schoonzoon Osama bin Laden krijgt levenslang in VS

Souleiman Abou Ghaith. © Reuters

De schoonzoon van Osama bin Laden en vroegere woordvoerder van al-Qaeda, Souleiman Aboe Ghaith, is in New York tot levenslange opsluiting veroordeeld.

De 48-jarige vroegere imam van Koeweitse afkomst had - gezeten naast bin Laden en diens adjunct Ayman al-Zawahiri - de aanslagen van 11 september daags nadien in een video gerechtvaardigd en nieuwe aanslagen beloofd.

Op 26 maart achtte een volksjury hem schuldig aan het beramen van een complot om Amerikanen te doden en aan steun aan terroristen.

Voor hij zijn straf te horen kreeg, zei hij in de federale rechtbank, in het Arabisch en vertaald door een tolk, verzen uit de koran citerend, dat hij zich enkel aan het oordeel van Allah onderwerpt.

Rechter Lewis Kaplan benadrukte dat Aboe Ghaith nooit enige spijt of twijfel heeft getoond na de aanslagen van 11 september. "U bleef dreigen". "Wat u hebt gedaan, vereist de maximumstraf", voegde de rechter eraan toe.

Souleiman Aboe Ghaith is de belangrijkste leider van al-Qaeda die ooit door een Amerikaanse federale rechter is berecht. Zijn advocaten hebben vergeefs een maximale straf van vijftien jaar gepleit, aanvoerend dat hun cliënt na het verlaten van Afghanistan in 2002 elf jaar gevangen heeft gezeten in Iran. (Belga/WB)

Onze partners