Schoonzoon Bin Laden pleit onschuldig in VS-rechtbank

08/03/13 om 23:16 - Bijgewerkt om 23:16

Souleymane Abu Ghaith zegt dat hij niets te maken had met plannen om Amerikanen te doden. Abu Ghaith is de schoonzoon van Osama Bin Laden. Hij staat terecht in New York.

Schoonzoon Bin Laden pleit onschuldig in VS-rechtbank

© Reuters

Abu Ghaith, een voormalige woordvoerder van Osama bin Laden, is de eerste topfiguur van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda die terechtstaat in een Amerikaanse rechtbank. Abu Ghaith werd op 28 februari gevangengenomen in Turkije. De Turken leverden hem in eerste instantie uit aan zijn thuisland, Koeweit. Bij een tussenlanding in Jordanië grepen de Amerikanen hem bij de lurven

In de Rechtbank in Manhattan, op een steenworp van de plek waar tot 11 september 2001 de Twin Towers van het World Trade Center stonden, pleitte Abu Ghaith onschuldig aan de aanklacht van samenzwering om Amerikanen te doden. Hij wordt voorlopig vastgehouden zonder borg.

Trouw aan Bin Laden

Volgens anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Justitie, geciteerd door de New York Times, is Abu Ghaith een propagandamaker die al jaren geen operationele rol meer heeft binnen Al-Qaeda en ook niet meewerkte aan de aanlagen van 9/11.

Wel was hij onmiddellijk na 9/11 aan de zijde van Bin Laden te zien. Hij was getrouwd met diens dochter. Als woordvoerder van de terreurgroep uitte hij regelmatig bedreigingen aan het adres van de VS.

"Hij zette anderen ertoe aan om trouw aan Bin Laden te zweren, spraak in naam van Al-Qaeda en waarschuwde er nog aanslagen zoals 9/11 zouden volgen", luidt volgens de New York Times het in de officiële aanklacht.

Terreurgevangenenkamp

Dat een topfiguur van Al-Qaeda terechtstaat in een Amerikaanse rechtbank zorgt her en der in Washington voor gemopper. Eerder had president Obama al geprobeerd om andere terroristen - waaronder Al-Qaeda's nummer twee Ayman al-Zwahiri - te laten berechten in de VS. Dat stuitte toen op teveel politiek verzet. De processen werden uiteindelijk afgewerkt voor militaire tribunalen in het terreurgevangenenkamp in Guantánamo Bay.

Ook nu zijn er een aantal politici die het niet zin zitten dat Abu Ghaith voor Amerikaanse rechtbank komt. Het is niet eerlijk om hem dezelfde juridische rechten te geven als 'gewone' Amerikaanse beklaagden.

Onze partners