Schoonbroer Kim Jong-il wordt nummer twee van Noord-Korea

07/06/10 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Noord-Korea heeft enkele belangrijke verschuivingen doorgevoerd aan de top van het communistische leiderschap. Zo werd Chang Song-taek, de schoonbroer van leider Kim Jong-il, gepromoveerd tot vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensie Commissie.

Schoonbroer Kim Jong-il wordt nummer twee van Noord-Korea

© Epa

Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia gemeld. De verschuivingen werden aangekondigd tijdens een bijzondere parlementaire zitting bijgewoond door Kim Jong-il.

Nieuwe premier

Choe Yong-rim vervangt Kim Yong-il als premier. De reden van de wissel is niet bekend, maar heeft vermoedelijk met de economische malaise te maken.

Chang Song-taek werd benoemd tot nummer twee van de machtige Nationale Defensie Commissie, het hoogste militaire orgaan. Chang, die getrouwd is met Kims enige zus, wordt beschouwd als de rechterhand van Kim Jong-il, die de commissie voorzit.

De promotie van een van de dichtste vertrouwelingen van leider Kim heeft mogelijk te maken met de voorbereiding van zijn opvolging door zijn zoon, Kim Jong-un.

De verschuivingen komen er ook op een moment van verhoogde spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Volgens Seoul zit Pyongyang achter de torpedering van een Zuid-Koreaans oorlogsschip.

Lees meer over:

Onze partners