Scholierenprotest in Amsterdam loopt volledig uit de hand

21/12/11 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

Een paar duizend scholieren hadden zich verzameld op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen het beleid. Na enkele uren liep het protest volledig uit de hand.

Een paar duizend scholieren hebben zich verzameld op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen het beleid van het kabinet van premier Mark Rutte (VVD). Na enkele uren liep het protest volledig uit de hand.

Vuurwerk

De sfeer op het plein werd onrustig toen leerlingen vuurwerk begonnen af te steken. Het LAKS riep iedereen op om daarmee te stoppen. Daar werd geen gehoor aan gegeven, waarna de ME werd ingezet om het plein schoon te vegen, meldt de Amsterdamse zender AT5.

Het is onduidelijk of er gewonden zijn. Er zijn zeker tien aanhoudingen verricht, meldt politie Amsterdam-Amstelland.

'Opgehokt'

De scholieren zijn het niet eens met het wetsvoorstel van de minister voor 1.040 lesuren per jaar voor leerlingen van de eerste en tweede klas van de middelbare school.

Doordat er niet voldoende docenten voorhanden zijn om die lesuren vol te maken, vrezen de leerlingen dat ze worden 'opgehokt'.

De aanwezige jongeren hebben spandoeken bij zich met teksten als 'ik ben geen kip' en 'ophok fok op'. De opkomst is lager dan het LAKS eerder had gehoopt. Vooraf zei de organisatie te rekenen op tussen de vijf- en tienduizend scholieren.

School betaalde busreis naar protestplein

De VVD stelde Kamervragen over een scholengemeenschap die de busreis naar het protest heeft bekostigd. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias heeft OSG Zeewolde de reis naar de hoofdstad betaald.

Aan minister Marja Van Bijsterveldt (CDA) vraagt hij: 'Bent u het met mij eens dat scholen geen onderwijsgeld horen in te zetten om te demonstreren tegen overheidsbeleid?' Ook wil hij weten of er meer scholen zijn die geld aan leerlingen hebben gegeven. (Elsevier/ Robin van der Kloor/SD)

Lees meer over:

Onze partners