Scholen gesloten omwille van ebola opnieuw open in Guinee

Ebola-controle aan schoolpoort © Belga

Na een sluiting van vijf maanden gaan alle scholen in Guinee opnieuw open. ‘Het gevaar voor ebola is voldoende geweken’, aldus de minister voor Volksgezondheid.

Na een vijf maanden durende sluiting wegens de ebola-epidemie hebben de scholen en universiteiten in het West-Afrikaanse Guinee hun activiteiten weer opgenomen. Vooraleer tienduizenden schoolkinderen en studenten hun klaslokalen weer binnen mochten, moesten ze eerst aan de nieuw opgerichte desinfectie-installaties hun handen wassen en hun temperatuur laten opnemen. Het ebola-centrum van het land heeft rond de 20.000 infraroodthermometers in de scholen laten verdelen. Koorts is een van de eerste symptomen in het geval van een ebola-infectie.

De regering heeft nog maar onlangs beslist de scholen weer te openen, nadat het aantal nieuwe besmettingen was gedaald en een zelf opgerichte commissie veiligheidsmaatregelen voor de kinderen en de jongeren had uitgedokterd. ‘Het gevaar voor ebola is voldoende geweken’, aldus de minister van Volksgezondheid Remy Lamah.

‘Lege Amerikaanse klinieken in Liberia’

In Guinee zijn al meer dan 1.800 mensen aan het virus gestorven. Ook Liberia wil wegens de vorderingen in de strijd tegen het virus de scholen in februari weer openen. Enkel het zwaarst door de epidemie getroffen Sierra Leone houdt de deuren van de scholen voorlopig nog dicht. Volgens de Verenigde Naties evenwel is in alle drie de landen een verbetering van de situatie opgetekend.

The Washington Post meldt dat de door de VS gebouwde ebola-klinieken in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia nauwelijks patiënten ontvangen. Één gezondheidscentrum uitgebaat door de hulporganisatie USAID sluit zelfs binnenkort de deuren omdat het merendeel van de bedden leegstaat. Ook drie andere klinieken gaan tijdelijk dicht. De meeste klinieken konden pas in gebruik genomen worden toen de epidemie zachtjes afnam, wat pijnlijk aantoont dat de internationale reactie te laat op gang kwam.

Mali ebolavrij

In Mali is de ebola-epidemie beëindigd. Dat maakten de Malinese minister van Volksgezondheid en het hoofd van de missie van de Verenigde Naties tegen ebola (UNMEER) in het land eerder bekend. ‘Al 42 dagen zijn er geen ziektegevallen meer bevestigd’, aldus minister Ousmane Koné. ‘De epidemie is daarmee beëindigd.’ Ibrahim Socé Fall, het hoofd van UNMEER-Mali, bevestigde de informatie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content