Schokkende beelden: gevluchte ebolapatiënt zet markt op stelten

03/09/14 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Verontrustende beelden uit West-Afrika tonen hoe een uit een ziekenhuis gevluchte ebolapatiënt op een drukke markt rondloopt op zoek naar voedsel en honderden mensen schrik aanjaagt.

Schokkende beelden: gevluchte ebolapatiënt zet markt op stelten

Gezondheidswerkers duwen een gevluchte ebolapatiënt in een ambulance. © Reuters

De man draagt een rood T-shirt en een label waarop mensen kunnen zien dat hij positief heeft gestest op ebola. Op de beelden is te zien hoe de patiënt door hulpverleners in beschermende kledij omsingeld wordt en duidelijk tegen zijn wil in een ambulance geduwd om vervolgens onder luid gejuich van de marktbezoekers naar het ziekenhuis afgevoerd te worden.

Het incident vond plaats in de hoofdstad van Liberia, Monrovia, nadat de patiënt uit het overbevolkte Elwa ziekenhuis was gevlucht. Vorige maand moesten de dokters nog vermoedelijke ebolapatiënten weigeren omdat het ziekenhuis ze niet meer kon opnemen. Bovendien zou er niet voldoende voedsel zijn voor de patiënten.

Liberia is het hardst getroffen land in de recente ebola-uitbraak. Bijna 700 van de 1.552 doden zijn in Liberia gesitueerd. Volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) falen de wereldleiders in de aanpak van de crisis. "Landen die de capaciteit hebben om te reageren op biologische rampen, met militaire of civiele middelen, moeten onmiddellijk mensen en materiaal naar West-Afrika sturen", zei Joanne Liu, de internationale voorzitter van AZG op een speciale vergadering van de VN. "De verdere verspreiding van het ebola-virus kan immers niet gestopt worden zonder de massale inzet van gespecialiseerde medische eenheden."

Lees meer over:

Onze partners