Schilder steekt nucleaire duikboot in brand: Prijskaartje 300 miljoen

08/08/13 om 23:44 - Bijgewerkt om 23:44

In de VS kreeg een misnoegde schilder een schadevergoeding van 300 miljoen euro en 17 jaar cel opgelegd. Hij had brand gesticht in een kernonderzeeër de Amerikaanse marine.

Schilder steekt nucleaire duikboot in brand: Prijskaartje 300 miljoen

© Reuters

De brandstichting dateert van mei 2012. De duikboot USS Miami lag voor onderhoudswerken in een droogdok in de haven van Portsmouth in de staat New Hampshire. Schilder Casey james Fury had die dag geen zin om te werken en stichtte dan maar een brandje. Tegen dat dat geblust was, had het voor 400 miljoen dollar (300 miljoen euro) schade aangericht.

Die schade moet Fury nu betalen van de rechter, wat hij uiteraard niet kan. Dat is een groot probleem voor de Amerikaanse marine, want vanwege de 'sequester'-besparingen die op 1 januari dit jaar ingingen omdat Democraten en Republikeinen in Washington het niet eens raakten over de begroting, heeft ook het Pentagon geen geld voor de herstellingswerken. Gevolg: de USS Miami moet voor onbepaalde tijd in de mottenballen.

De Miami is een 110 meter lange 'fast attack'-onderzeeër met een bemanning van 110 koppen. De kernreactor van het vaartuig werd niet beschadigd bij de brand en er kwam geen radioactiviteit vrij.

Onze partners