'Schietpartijtraining' is de nieuwe brandoefening in Amerikaanse scholen

17/01/14 om 08:10 - Bijgewerkt om 08:10

In de Verenigde Staten leren steeds meer scholen hun leerlingen hoe ze moeten omgaan met een mogelijke schietpartij. Het gaat om oefeningen die soms erg dicht bij de realiteit komen.

'Schietpartijtraining' is de nieuwe brandoefening in Amerikaanse scholen

De laatste jaren komen scholieren in de VS steeds vaker in aanraking met geweld met vuurwapens. © Reuters

Het nieuws komt er nadat een 12-jarige leerling bij een schietpartij in een school in de Amerikaanse staat New Mexico twee leerlingen en een bediende neerschoot. De dader had zijn aanval vooraf voorbereid.

De laatste jaren komen scholieren steeds vaker in aanraking met geweld met vuurwapens. Volgens The New York Times worden docenten en scholieren daarom steeds beter voorbereid op een mogelijke incident. Soms benaderen de oefeningen de werkelijkheid: politie- en schoolmedewerkers spelen dan de rol van schutters. Ze sluipen door de gangen van scholen en controleren welke deuren op slot zitten.

Kleuters leren hoe ze onopvallend dekking kunnen zoeken achter boekenkasten. Oudere scholieren krijgen te horen dat het oplichten van het scherm van hun mobiele telefoon hen tot een doelwit kan maken. Leraren krijgen dan weer de opdracht bij elk teken van een dreiging de lichten te doven en de deuren te sluiten. (Belga/TE)

Onze partners